MedSpot #5 – Autoimune bolesti

virtualna 15.12.2023

Kada obrambeni sustav organizma griješi u prepoznavanju vlastitih stanica i tkiva kao neprijateljskih te ih napada, dolazi do razvoja autoimune bolesti. Ove bolesti su poput tihih epidemija koje zahtijevaju dugotrajno promatranje i odgovarajuće liječenje pacijenata, pružajući nam istodobno uvid u kompleksnost imunološkog sustava. Stoga je izuzetno važno podizati svijest o složenim stanjima koja i dalje kriju mnogo tajni u svojem nastanku i razvoju.

Tema broja: Autoimune bolesti

Zato nam je iznimno drago što su upravo autoimune bolesti tema 5. broj časopisa MedSpot. Naime, točan broj autoimunih bolesti nije precizno definiran, budući da se nova saznanja o imunološkim poremećajima i povezanostima neprestano razvijaju. Trenutno je identificirano više od 80 različitih vrsta autoimunih bolesti, s tim da broj može varirati ovisno o izvoru informacija i definiciji samih bolesti.

Pročitajte 5. broj časopisa.

Ključnu ulogu u tome imaju klinička imunologija i reumatologija. U tom kontekstu, s ponosom ističemo da smo u ovom broju razgovarali s nizom stručnjaka iz tih područja, uključujući osnivače i članove udruga pacijenata koji su s nama podijelili svoja iskustva.

Donosimo ekskluzivni razgovor s izvršnom direktoricom Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, Dijanom Roginić, koja nam je otkrila je li svijest o multiploj sklerozi na zadovoljavajućoj razini u Hrvatskoj, na čemu još treba poraditi, koji su najznačajniji projekti i još mnogo toga. U temu broja uvela nas je prof. dr. sc. Marija Glasnović, dr. med., spec. interne medicine, subspec. reumatologije i imunologije iz Opće bolnice Pula.

Prelistajte MedSpot.

 

Kakav je osjećaj prehodati planinarsku stazu Via Adriatica s dijagnozom reumatoidnog artritisa, ispričao nam je Mihael Strle. Vrijedne informacije o psorijazi s nama je podijelila doc. dr. sc. Iva Blajić, dr. med., spec. dermatologije i venerologije, iz Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice.

Kako je biološka terapija donijela revoluciju u liječenju autoimunih bolesti? Koji su uzroci i simptomi sistemskog eritemskog lupusa? Kakva je uloga prehrane u liječenju multiple skleroze? Samo su neki od članaka koje su za vas pripremili stručnjaci iz raznih područja medicine.

Besplatan magazin o zdravlju.

 

 

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.