Mononukleoza-bolest poljupca

virtualna 01.12.2022

Mononukleozu često zovu i bolest poljupca jer se njezin najčešći uzročnik, Epstein-Barr virus prenosi slinom. Mlađa populacija osjetljivija je na bolesti pa se male epidemije znaju razviti baš dok istražuju prve poljupce. Iako se često prenosi ljubljenjem treba imati na umu da je bolest moguće dobiti i ostalim načinima razmjene sline poput dijeljenja pribora za jelo ili čaše.

Sve o ovoj infekciji, otkrio nam je dr. Nikola u videu:

Pojava simptoma

Period inkubacije, odnosno vrijeme do pojave simptoma je dosta dugačak, oko mjesec dana iako se kod mlađih osoba može pojaviti i ranije. Simptomi su najčešće nespecifični i uključuju povišenu temperaturu, osjećaj slabosti, povećane limfne čvorove i drhtavicu. Dok temperatura i drhtavica prođu kroz par tjedana, simptomi poput slabosti i povećanih limfnih čvorova mogu se zadržati i par mjeseci.

Lijek za mononukleozu?

Nažalost, specifičnog lijeka za mononukleozu nema već se oboljele nastoji podržavati adekvatnim unosom tekućine i odmorom.

Većina slučajeva prođe bez trajnih posljedica, ali to ne znači da je bolest bezopasna. Moguće su komplikacije poput žutice i bolnosti jetre, kao i povećanje slezene i problemi sa srcem i živčanim sustavom. Ako primijetite neku od ovih komplikacija ili se stanje ne poboljšava u spomenutom vremenu, posjetite liječnika.

Prevencija-dobra higijena

Najbolja prevencija je higijena pa ako čujete da je netko u vašem društvu ili društvu vašeg djeteta obolio od mononukleoze često perite ruke i ne dijelite predmete u kontaktu sa slinom. Objasnite djeci kako se mononukleoza širi i upozorite ih da se pridržavaju spomenutih preporuka.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.