Multipla skleroza: Simptomi i izazovi

virtualna 10.08.2023

Multipla skleroza (MS) je kronična upalna bolest središnjeg živčanog sustava. Pri tome dolazi do određene autoimune reakcije gdje vlastiti imunološki sustav napada stanice mozga i leđne moždine, prvenstveno mijelinsku ovojnicu. Mijelinska ovojnica je bitna jer hrani živce i služi kao izolator živčanih puteva, omogućavajući prolazak živčanih impulsa kroz središnji živčani sustav.

Multipla skleroza simptomi i razlike

Ono što se događa kod multiple skleroze je da je ta ovojnica oštećena, što dovodi do usporenog ili potpunog blokiranja prolaska impulsa, što rezultira različitim simptomima ovisno o zahvaćenom dijelu središnjeg živčanog sustava. Na primjer, ako je zahvaćen očni živac, osoba može imati smetnje vida poput zamućenog vida, gubitka vidnog polja i bolova iza oka. Ako je zahvaćena leđna moždina, može se javiti utrnulost koja se širi s jedne noge na drugu prema trupu i slabost nogu. Također mogu postojati i smetnje kod mokrenja.

Više o tome otkrio nam je dr. sc. Ivan Adamec, dr. med., spec. neurolog:

Ako je zahvaćen mali ili veliki mozak, mogu se pojaviti simptomi poput dvoslika, neravnoteže, vrtoglavice ili ispadanja motorike jedne strane tijela, slabosti ili utrnulosti jedne ruke. Simptomi multiple skleroze mogu biti vrlo raznoliki, stoga ponekad može biti teško postaviti točnu dijagnozu. Simptomi se obično razvijaju tijekom nekoliko dana i trebaju trajati dulje od 24 sata da bi se smatrali potencijalnim znakom multiple skleroze.

Multipla skleroza simptomi ili nešto treće?

Važno je napomenuti da se ponekad može dogoditi da se probudimo s utrnulom rukom koja se opusti nakon razgibavanja. To je posljedica pritiska na živac u ruci, a ne znak multiple skleroze pa je važno razlikovati te situacije. Svaka osoba je individualna i ne mora imati iste simptome. Multipla skleroza se često naziva bolešću s tisuću lica. Naime, simptomi mogu biti vrlo različiti kod različitih osoba, ovisno o zahvaćenom dijelu živčanog sustava.

Izazovi kod MS-a

Izazovi života s multiplom sklerozom mogu biti brojni, ovisno o fazi bolesti i simptomima koje osoba ima. Stoga je važno započeti rano liječenje kako bi osoba mogla normalno funkcionirati u svakodnevnom životu. Međutim, kod nekih osoba može doći do određenog oštećenja ili progresivne faze bolesti. Tu već postoje značajna oštećenja koja mogu ometati svakodnevno funkcioniranje. Navedeno, može uključivati motoričke deficite, slabost mišića i utjecaj na pokretljivost, zbog čega neke osobe koriste pomagala pri hodanju. Također, mogu se javiti i simptomi koji su nevidljivi izvana. Poput kroničnog umora ili kognitivnih smetnji, kao što je problem s koncentracijom i brzinom razmišljanja.

Važno je senzibilizirati javnost o tome da osobe s multiplom sklerozom mogu imati različite simptome i da je potrebno pružiti podršku i razumijevanje. Postoje udruge pacijenata koje omogućuju osobama s multiplom sklerozom da se povežu. Cilj je podijeliti iskustva i pružati podršku jedni drugima. Također, postoje javnozdravstvene akcije koje podižu svijest o toj dijagnozi. Time se želi smanjiti diskriminaciju osoba s multiplom sklerozom. Kao i  educirati javnost kako prepoznati simptome ranije i započeti liječenje bolesti što prije.

multipla-skleroza-simptomi-virtualna-ordinacija

 

Više u ordinaciji “Neurološko zdravlje”.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.