Multipla skleroza

virtualna 29.05.2021

Multipla skleroza

Multipla skleroza (MS) je autoimuna upalna bolest, koja utječe na živčani sustav. Naši su živci omotani zaštitnom ovojnicom – mijelinom. Kod MS-a, dolazi do oštećenja mijelina jer ga napada imunosloški sustav bolesnik. Zbog toga se impulsi ne mogu normalno provoditi živčanim sustavom. Što dovodi do okretanja imunološkog sustava protiv vlastitog tijela još je nejasno, ali smatra se kako je uzrok kombinacija genskih i okolišnih faktora. MS se najčešće dijagnosticira između 20. i 40. godine života, iako se može razviti u bilo kojoj dobi. Dva do tri puta češće obole žene.

Simptomi

Simptomi koji dovode do dijagnosticiranja su različiti, ali najčešće vrtoglavica, zamućeni vid, gubitak kontrole nad udovima, zaboravnost i slični neurološki simptomi. Bolest je neizlječiva i doživotna, a može rezultirati i teškim invaliditetom. Iako je neizlječiva, mogu se tretirati i olakšati simptomi bolesti. U proteklih 20 godina terapijske mogućnosti znatno su se poboljšale, a s time se poboljšala i kvaliteta života oboljelih.

Iako je bolest teška i nepredvidiva, medicina napreduje iz dana u dan te je MS sve lakše držati pod kontrolom. S MS-om svakodevno žive i neke poznate osobe, poput glumica Selme Blair i Christine Applegate. Stoga, bolesnike svakako valja podsjećati na to da nisu sami u svojoj borbi s bolešću, davati im podršku i poticati ih na povezivanje.

Svjetski dan multiple skleroze

Upravo je povezivanje tema Svjetskih dana multiple skleroze od 2020. do 2023.! To se odnosi na poticanje oboljelih na povezivanje s drugim oboljelim ljudima unutar zajednice, s ustanovama koje im mogu pružiti kvalitetnu skrb te na bolju povezanost samih sa sobom. Svjetski dan multiple skleroze obilježava se svake godine 30. svibnja.

Aktivnosti vezane uz Svjetski dan multiple skleroze, koje potiču javnost na pričanje o bolesti i provode kampanje za osiguravanje bolje skrbi za oboljele, se odvijaju kroz cijeli svibanj i kroz dio lipnja širom svijeta. Od 2020. do 2023. naglasak je stavljen na povezivanje jer stigma i socijalne barijere često rezultiraju time da se oboljeli od multiple skleroze osjećaju izolirano.

Stvarna situacija daleko je od toga da su izolirani ili sami u svojoj borbi. Multipla skleroza je naime jedna od najčešćih bolesti centralnog živčanog sustava, s oko 2,8 milijuna oboljelih na svijetu.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.