Nesanica: Kako utječe na zdravlje?

virtualna 13.09.2023

Nesanica je jedan od najčešćih poremećaja spavanja koji muči osobe diljem svijeta. Karakterizira je trajna poteškoća s uspavljivanjem, zadržavanjem sna ili oboje, što rezultira neodgovarajućom kvalitetom ili trajanjem sna. Statistika nam daje jasnu sliku o njezinoj prevalenciji – procjenjuje se da čak 1 od 4 osobe u svijetu suočava s nekim oblikom nesanice. To je ozbiljan problem koji može imati duboko negativne posljedice na fizičko i mentalno zdravlje pojedinca.

Više o tome otkriva dr. Nikola:

Zašto se javlja nesanica?

Mnogi čimbenici mogu pridonijeti razvoju nesanice, a često je izazvana stresom, tjeskobom, depresijom ili neadekvatnim stilom života. Mogući uzroci su:

  • Nedostatak tjelovježbe
  • Loša prehrana
  • Pretjerana uporaba elektronike prije spavanja
  • Određeni lijekovi i zdravstveni problemi

Utjecaj na zdravlje

Jedan od ključnih aspekata nesanice je utjecaj na opće zdravlje. Poput lančane reakcije, loš san može dovesti do umora tijekom dana, slabe koncentracije i smanjene produktivnosti. Poremećaji raspoloženja poput anksioznosti i depresije također često prate nesanicu. Osim toga, dugotrajna nesanica može povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i čak oslabljeni imunološki sustav.

Smanjenje imunološke funkcije mogu učiniti tijelo osjetljivijim na infekcije. No, treba naglasiti da nesanica nije neizlječiva bolest već stanje koje se može kontrolirati. Ključni korak je promjena načina života. U nastavku donosimo nekoliko savjeta za poboljšanje kvalitete spavanja:

  1. Razvijanje rutine: Ustanovite redovit raspored spavanja i buđenja, čak i vikendom. Tijelo ima svoj unutarnji sat, poznat kao cirkadijalni ritam. Riječ je o izmjeni određenih promjena ili procesa koja je usklađena s izmjenama dana i noći.
  2. Stvaranje mirnog okruženja: Osigurajte da vaša spavaća soba bude mjesto mira i opuštanja. Zatamnjeni prostor, tišina, ugodna temepratura i udoban krevet mogu značajno doprinijeti kvaliteti spavanja.
  3. Tehnike opuštanja: Od pomoći može biti duboko disanje, meditacija, opuštanje mišića itd.
  4. Izbjegavanje napornih aktivnosti prije spavanja: Intenzivno vježbanje ili gledanje uznemirujućih vijesti, neke su od aktivnosti koje treba izbjegavati barem sat vremena prije spavanja.
  5. Razmislite o prehrani: Izbjegavajte teške obroke, alkohol i kofein, nekoliko sati prije spavanja.
  6. Konzultacija s liječnikom: Ako nesanica traje duže vrijeme i znatno narušava vašu kvalitetu života, svakako se obratite svom liječniku. Liječnici mogu provesti detaljnu evaluaciju kako bi identificirali moguće temeljne uzroke nesanice i predložili odgovarajući tretman.

Nesanica i lijekovi

Osim promjena u načinu života, postoje i druge strategije za upravljanje nesanicom. Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) je terapijski pristup koji se pokazao vrlo učinkovitim za kronične probleme sa spavanjem.

U nekim slučajevima, kada druge metode nisu dovoljno učinkovite, liječnik može preporučiti lijekove za spavanje. Međutim, ovo se obično smatra krajnjim sredstvom i primjenjuje se samo nakon pažljive procjene rizika i koristi. Lijekovi za spavanje mogu biti korisni za kratkoročno rješavanje problema s nesanicom, ali dugotrajna uporaba može dovesti do ovisnosti i nuspojava.

Važno: Nesanica je ozbiljan problem koji zahtijeva posebno pažnju i brigu. Ako se suočavate s ovim problemom, ne oklijevajte se obratiti svom liječniku. Spavanje nije luksuz, već temeljna potreba za zdravlje i dobrobit, i svatko zaslužuje miran san koji će obnoviti tijelo i um.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.