Njega kože i noktiju u hladnijim danima

virtualna 18.10.2022

Koža je naš najveći organ i ujedno najbolji detektor promjena u organizmu. Zato je pravilna njega kože krucijalna.

Dok se tijekom ljeta izlažemo suncu u želji za tamnijim tenom, pravi „učinak“ vidi se na jesen. Nakon uživanja u morskim radostima, hladniji dani donose neželjene posljedice. Slijedom toga, koža postajte grublja, suha i dehidriranija, a posljedica prekomjernog sunčanja mogu biti i akne. Naime, zbog visokih temperatura može se javiti pojačano lučenje sebuma koji na zraku oksidira te dolazi do pogoršanja tena u hladnijim danima.

Stoga je pravilna njega kože vrlo važna- izvana i iznutra.

Iako je ljeto već daleko iza nas, nije loše naglasiti da je kao i u mnogim drugim situacijama, pa tako i kod izlaganja sunčevoj svjetlosti, umjerenost je od iznimne važnosti. Sve o njezi kože i noktiju u hladnijim danima otkrila nam je Marina Marušić Fojs, mag.pharm.:

Piling i hidratacija kože

U hladnijim danima vlažnost zraka se smanjuje što se odražava na našu kožu. Naime, ona brže dehidrira te je naizgled suha. Zbog toga je poželjno riješiti se mrtvih stanica kože. Inače, piling je poželjan u svakom godišnjem dobu jer priprema kožu za apsorpciju proizvoda za njegu.

Pored pilinga, poželjna je dobra hidratantna krema prilagođena tvom tipu kože. I naravno, njega iznutra. Pobrini se da tvoj tanjur bude bogat sezonskim voćem i povrćem koji će te  opskrbiti, vitaminima i mineralima, proteinima te omega 3-zasićenim kiselinama (riba, orašasti plodovi itd.). Na taj način, njega kože provodi se i iznutra.

Njega noktiju

Baš kao koža i nokti gube vlage. Posljedično dolazi do listanja i pucanja noktiju. Stoga se preporuča izbjegavati pretjeranu izloženost deterdžentima i agresivno rezanje kutikule oko nokta. Hidratantne kreme za ruke i nokte također su dobar saveznik beauty rutine u hladnim danima.

Za ovakvih još savjeta, pratite našu ordinaciju “Ljekarna”.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.