Novogodišnje odluke: Kako ih ostvariti?

virtualna 05.01.2024

Početak nove godine često koristimo kako bismo se osvrnuli na sve što nam se dogodilo u prošloj, kao i za postavljanje određenih ciljeva. Svi smo na svojoj koži osjetili kako se one rijetko s nama zadrže duže od nekoliko tjedana ili mjeseci. No, to ne znači da ne moramo donositi novogodišnje odluke i ciljeve, samo da ih je potrebno pametnije oblikovati.

Novogodišnje odluke

Pri pisanju novogodišnjih odluka ili ciljeva, preporučuje se voditi sljedećim pravilima:

  1. Odluka neka bude dobro definirana. Umjesto odluke kako ćemo u novoj godini smršaviti, možemo staviti točan cilj: Smršavit ću 10 kilograma.
  2. Tu našu odluku moramo na neki način moći mjeriti kako bismo znali da smo ju ostvarili. U ovom slučaju, vaga će nam pokazivati 10 kilograma manje u odnosu na sada, a i možda će nam zatrebati konfekcijski broj manje.
  3. Razlog zašto novogodišnje odluke ne upale je to jer su često nerealne. Mala je vjerojatnost da ćemo bez previše muke izgubiti 30 kilograma, no gubitak 10 kilograma u 12 mjeseci jest realan.
  4. Odluku dobro je obogatiti nekim osobnim motivom. Primjerice, smršavit ću kako bih bila zdravija, ali i kako bih na idućem božićnom domjenku stala u haljinu koja mi je ove godine preuska.
  5. Ostvarivanje odluke potrebno je staviti u realan vremenski okvir. Godina dana je sasvim dovoljno vrijeme za ostvarenje ovog cilja jer podrazumijeva gubitak jednog kilograma mjesečno.

Prakticirajte zahvalnost

Ulazak u novu godinu iskoristite i za prisjećanje svega dobroga u protekloj godini. Kako bi na kraju iduće to prisjećanje išlo lakše, cijelu godinu skupljajte lijepe uspomene u staklenku ili posudu. Na kraju godine, koliko god izazovna i stresna bude, shvatit ćete da je bila puno ljepša i veselija nego što se to može činiti na prvu.

Jedna od novogodišnjih odluka neka bude i to da na kraju svakog dana prizovete barem tri lijepe stvari koje su vam se dogodile tog dana. Ako se prisjetite svih stvari koje uzimate zdravo za gotovo, poput toplog doma, ukusnog ručka ili poziva drage osobe – i u svakom ružnom i stresnom danu možete osvijestiti stvari i osobe na kojima ste zahvalni.

Savjet plus

Posljednje godine donijele su dosta izazova u vidu traumatskih događaja – velikih potresa i globalne pandemije.  No, ti događaji su nas naučili da uvijek moramo biti spremni na neočekivano. Stoga, cijenite svaki dan, volite svoje bližnje, ne opterećujte se predviđanjima i strahovima. Doista ne znamo što nam nosi budućnost.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.