Mijenjanje navika

virtualna 17.02.2022

Koliko je mijenjanje navika lako, odnosno teško? Tajna zašto neke stvari u životu ne ostvarimo leži u tome da, jednostavno, ne znamo kako do njih doći. Možda se radi o tome da nam nedostaje znanja, motivacije ili da jednostavno okolnosti nisu pogodne za promjenu na način koji je nama prirodan. Ako to ne osvijestimo, lako se dogodi da počnemo tražiti krivca u drugim ljudima.

U mijenjanju navika važno je na dobar način definirati cilj, resurse kojima raspolažemo i korake koji nas vode prema njemu.

Tajna uspjeha

Ostvarenje ciljeva često ne uspije jer ih ne definiramo dobro pa je izuzetno bitno kako ih postavimo. Važno je definirati plan i biti postojan i strpljiv u njegovom ostvarenju. Prisjetimo se osnovne i srednje škole, tijekom kojih se trebalo cijelu godinu pomalo raditi, kako bi se izgradila i definirala ocjena na kraju školske godine.

Kasnije u životu više nije tako jednostavno, već nailazimo na bezbroj vanjskih čimbenika i izazova u ostvarenju nekog cilja. Da, doista može netko biti nepravedan prema nama ili se mogu poklopiti okolnosti koje nas usporavaju. Za razliku od đačkog doba, ne dobivamo gotov plan za uspjeh u koji se samo moramo uklopiti, već sami sebi moramo kreirati taj plan i nadzirati sami sebe. I upravo zato dolazi do problema.

Postavljanje ciljeva

Postavljanje ciljeva mora biti smisleno, i mora biti pametno. Upravo zato se u engleskom jeziku koristi akronim SMART (eng. pametan) za lakše postavljanje i ostvarivanje ciljeva. Ukratko, ciljeve treba definirati kao:

Specific, odnosno specifične

Measurable, odnosno mjerljive

Attainable, odnosno ostvarive

Relatable, odnosno osobno važne

Timebound, odnosno vremenski ograničene

 

Specifično

Umjesto široko definiranog cilja, poput „smršavit ću“ ili „počet ću vježbati“, važno je imati specifičan i usko definiran cilj. Tako možemo postaviti cilj kako ćemo smršaviti pet kilograma ili kako ćemo početi hodati. Mijenjanje navika time prestaje biti nešto asptraktno.

Mjerljivo

Kako bismo znali da je cilj ostvaren, moramo moći izmjeriti promjenu na nekoj objektivnoj mjeri. Ako mršavimo, nakon nekog vremena ćemo vidjeti pet kilograma manje na kućnoj vagi i vjerojatno stati u manji broj odjeće. S druge strane, možemo definirati kako ćemo hodati svaki dan do posla, što će biti udaljenost od primjerice tri kilometra, za što će nam trebati oko pola sata.

Ostvarivo

Vrlo važno je definirati ciljeve, na način da ih mi, našim kapacitetima i znanjima, možemo ostvariti. Teško ćemo u nekoliko mjeseci smršaviti 20 kilograma ili prehodati svaki dan 10-ak kilometara. No, za gubitak pet kilograma, bit će dovoljno suspregnuti od slatkiša i sokova te početi svakodnevno vježbati. Također, hodanje na dionici od tri kilometra je ostvarivo za sve zdrave i pokretne osobe.

Osobno važno

Gubitak ovih kilograma može nam olakšati kretanje i povoljno djelovati na niz zdravstvenih stanja, a vjerojatno ćemo se i osjećati bolje te imati više samopoštovanja. Jutarnja šetnja do posla će dobro djelovati na naše tjelesno zdravlje, ali i mentalno – vrijeme samo za nas prije ulaska u užurban radni dan.

Mijenjanje navika i vrijeme

Za kraj, moramo definirati u kojem periodu ćemo objektivnom mjerom moći reći da je cilj ostvaren. Gubitak od pet kilograma nekada u životu nije dobro definiran cilj, ali gubitak pet kilograma u iduća dva mjeseca jest. Također, hodanje do posla idućih mjesec dana je nešto na što se većina može obvezati. A nakon isteka ovog perioda, vjerojatno će biti usvojene i nove navike koje će trajno ostati s nama.

 

Kako glasi dobro postavljen cilj mršavljenja?

„U dva mjeseca ću izgubiti pet kilograma, svakodnevnim kretanjem i izbjegavanjem slatkiša i sokova. To mi je važno jer ću biti sigurnija u sebe i lakše s djecom igrati badminton, a vjerujem kako ću i krvni tlak lakše držati u preporučenim granicama. Ako stanem i u ljetnu haljinu od prije dvije godine – odlično!“

Svaku od SMART stavki raspišite što detaljnije, misleći na sve korake koji će se naći na putu. Taj opis (bilješku na mobitelu, papir) nosite uz sebe kako biste se u svakom trenutku mogli podsjetiti na svoj cilj i zašto ga radite.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.