Papa test : Zašto je bitan?

virtualna 08.01.2024

Siječanj je mjesec posvećen borbi protiv raka vrata maternice. Ako se otkrije u ranoj fazi razvoja, rak vrata maternice se može potpuno izliječiti. Pored cijepljenja protiv Humani papiloma virusa (HPV), redoviti ginekološki pregled neophodan je za otkrivanje bolesti u ranoj fazi. Glavna metoda probira je Papa test.

Što je Papa test?

Neinvazivan medicinski pregled kojim se uzima mala količina površinskih stanica rodnice, vrata i kanala maternice. Ova jednostavna pretraga služi za otkrivanje promjena na stanicama vrata maternice.

Prvo testiranje

Prema zdravstvenim smjernicama, žena bi testu trebala pristupiti kada navrši 21. godinu ili nakon prvog spolnog odnosa. Važno je napomenuti da se smjernice mogu mijenjati kako napreduju istraživanja i medicinska saznanja. Stoga je najbolje konzultirati se sa svojim liječnikom ili ginekologom, sukladno zdravstvenom stanju.

Priprema 

Za optimalne rezultate, Papa test je najbolje uzeti sredinom menstruacijskog ciklusa. Prije pregleda kod ginekologa potrebno je isprazniti mokraćni mjehur. U periodu od 24 do 48 prije pregleda ne preporučuje se:

  • Depilirati
  • Koristiti tampone
  • Imati spolni odnos
  • Kupati

Rezultat 

Ginekolog uzeti obrisak šalje u citološki laboratoriji na analizu. Ovisno o nalazu testa, ginekolog upućuje ženu na daljnju obradu koja može uključivati kolonoskopiju, HPV test i ponavljanje Papa testa. Većina žena čiji je Papa test abnormalan neće trebati liječenje, no manji broj hoće. Abnormalan nalaz ukazuje na to da su pronađene promijenjene stanice vrata maternice, a normalan nalaz pokazuje da nisu pronađene promjene na vratu maternice.

Koliko često raditi test?

Preporuča se pratiti savjete liječnika. Prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka optimalan vremenski razmak između dva Papa testa iznosi:

  • Interval od tri godine kod žena od 25 do 49 godina
  • Interval od pet godina u skupini od 50 do 64 godine

Navedeno se odnosi na prethodno uredan Papa test. Ova probirna metoda je iznimno važna za rano otkrivanje raka maternica i ne treba ju odgađati. Zaključno, kada su ginekološki pregledi u pitanju-budite redoviti!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.