Porod: Kako izgleda proces oporavka?

virtualna 17.08.2023

Porod je veliki stres za organizam i kako je svaka priča o porodu jedinstvena. Isto je i kad govorimo o postpartumu i cjelokupnom oporavku nakon poroda. Puerperij ili babinje se u literaturi definira kao razdoblje od 6-8 tjedana nakon poroda. No, zapravo je vremenski period potreban za oporavak, individualan i ovisi o mnogo faktora. Poput način poroda, psihofizičke traume koje su nastale tijekom poroda i mnoge druge.

  • Više o tome otkriva Marija Križanović Hranilović, dr. med.:

Porod i promjene koje slijede

Babinje je obilježeno različitim fizičkim i emocionalnim promjenama. Abdominalni organi se vraćaju na mjesto postepenim smanjivanjem maternice, a upravo njeno cijeljenje i involucija (vraćanje na veličinu koja je gotovo jednaka onoj prije trudnoće) je jedna od bitnih značajki ovog perioda. Značajno je i vaginalno krvarenje (ili lohije) koje će iskusiti svaka rodilja bez obzira na vrstu poroda jer tako cijeli „rana“ nastala na mjestu gdje se nalazila posteljica. Kroz tjedne, lohije mijenjaju boju i količinu, dok u potpunosti ne nestanu.

Oporavak tijela

U prvim danima i tjednima nakon poroda organizam se rješava i viška tjelesnih tekućina koje su se nakupile tijekom trudnoće što može uzrokovati češće mokrenje. Rodilje koje se odluče dojiti u razdoblju babinja prolaze i cijeli niz promjena radi pojačanog stvaranja mlijeka poput povećanih, osjetljivih i bolnih dojki koje ponekad mogu biti sklone i upalama koje zovemo mastitis. Kod poroda carskim rezom uz sve navedene fizikalne promjene paralelno imamo i cijeljenje rane velike abdominalne operacije što zahtjeva poseban tretman i oprez. Bez obzira na način poroda bitno je dati tijelu vremena da potpuno zacijeli. Preporuča se suzdržati od intenzivnije fizičke aktivnosti do potpunog fizičkog zacjeljenja, a prehranu oplemeniti zdravim, raznovrsnim namirnicama koje podržavaju oporavak, ali i pomažu u stvaranju kvalitetnog majčinog mlijeka ukoliko rodilja doji.

Bol i nelagoda tijekom procesa zacjeljivanja

Bol u postpartumu je najčešće vezana za kontrakcije maternice. To postaje i intenzivnije ukoliko rodilja doji zbog otpuštanja oksitocina. Takva bol može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Obzirom na način poroda, intenzivnija bol i različite nelagode se javljaju i zbog određenih intervencija tijekom poroda. Primjerice, epiziotomije ili reparacije ruptura, ako se radi o vaginalnom porodu, ili operativnog zahvata, u slučaju poroda carskim rezom. Analgetici su svakako terapija prvog izbora za ublažavanje boli koja može biti vrlo jaka i ograničavajuća te postoji više vrsta koji se mogu uzimati ukoliko žena i doji. Osim njih, od pomoći mogu biti i fizikalne metode poput toplih obloga ili tuširanja, potom hladnih obloga ako postoje edemi ili hematomi, pa i akupunkture i druge tehnike opuštanja.

Porod i održavanje higijene

Ukoliko postoje rane, recimo od carskog reza, epiziotomije ili rupture, za održavanje higijene je najbitnije tretirati ih prema preporukama iz bolnice. Odnosno samo čistom vodom. Poželjno je  sterilnom fiziološkom otopinom, bez sapuna. Rane je potrebno prekrivati sterilnim gazama do zacjeljenja i držati ih suhima što je više moguće. Radi sprječavanja infekcija ne preporuča se upotreba tampona tijekom babinja dok su lohije još uvijek intenzivne. U tom slučaju bolje je koristiti uloške, redovito ih mijenjati. Pri tome pratiti količinu krvarenja što bi se postepeno trebalo smanjivati.

Emocije koje se vežu uz porod

Hormonalne promjene u kombinaciji s novom razinom umora i iscrpljenosti, te nedostatkom sna i povećanom odgovornosti, svakako mogu biti okidač za nervozu, potištenost i tugu. Ako se radi o kraćem trajanju navedenih simptoma govorimo o klasičnom „baby bluesu“ koji i nije tako rijetka pojava. Ponekad je potrebno nešto više vremena da se majka i dijete povežu, uspostave ritam i priviknu se na novonastalu situaciju.

Korisni savjeti

U prvim tjednima je zaista bitno da se majka odmori što je više moguće. Od toga i dolazi ona izreka: spavaj dok beba spava. Odmor je potreban tijelu da se potpuno oporavi. Isto kao i umu da se lakše nosi s novim emocijama. Upravo zato je iznimno bitna podrška najbližih koji u tim prvim trenucima mogu preuzeti brigu o ostalim stvarima. Poput obroka ili brige o kućanstvu, ukoliko je moguće No, kad depresivni simptomi traju duže od nekoliko tjedana, rodilja se osjeća izoliranom. Također,  može imati osjećaj da se nije uspjela povezati sa svojim djetetom ili postoje misli o samoozljeđivanju ili ozljeđivanju djeteta. Tada je potrebno odmah potražiti stručnu pomoć. Postporođajna depresija je zaista ozbiljno stanje koja zahtjeva poseban pristup i terapiju. Uz ranu intervenciju postoje dobre šanse za brz oporavak.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.