Prehrana za autoimune bolesti

virtualna 30.08.2022

Autoimune bolesti u porastu su posljednjih godina, no nažalost još uvijek nije jasno zašto. Poznato je preko 80 autoimunih bolesti, a poznato je i kako se nerijetko javljaju udružene. Naime, u pozadini je uglavnom kronična upala niskog stupnja, koja zahvaća različite organe i tkiva. U nastavku doznajte više o tome koja je poželjna prehrana za autoimune bolesti.

Uzroci

Glavni razlog zašto autoimune bolesti nastaju jest promijenjena funkcija imunološkog sustava.  Zbog toga se stvaraju protutijela na normalno prisutne antigene u organizmu. S obzirom da se pojedina autoimuna bolest nerijetko javlja unutar obitelji, znamo kako postoji genetska predispozicija u pozadini. Iako može postojati genetska predispozicija, bolest se može ili ne mora javiti. Okidači razvoja bolesti mogu biti izloženost velikom stresu ili traumi, prisutnost nekih virusa, bakterija i drugih vanjskih čimbenika, ali i neka druga zdravstvena stanja, kao što su propusnost crijeva i neravnoteža mikrobioma. Češće se javljaju kod žena, no ni muškarci nisu pošteđeni.

Iako autoimune bolesti još uvijek ne možemo izliječiti, važno ih je liječiti prikladnim lijekovima te prilagodbom životnog stila.

Prehrana za autoimune bolesti

Prehrambene navike važno je prilagoditi na način da se eliminiraju potencijalni alergeni, kao što su gluten, mlijeko i mliječni proizvodi te šećer. Preporučuje se protuupalna prehrana, pri čemu se prvenstveno misli na mediteransku prehranu, koja obiluje sezonskim voćem i povrćem, nezasićenim masnim kiselinama, krtom mesu, ribi, žitaricama. Detaljnije pojašnjava nutricionistkinja Sandra Krstev Barać.

Tjelesna aktivnost

Redovita tjelesna aktivnost navika je kojom ćete unaprijediti i tjelesno i mentalno zdravlje. Pri tome nije potrebno forsirati tijelo preko granica mogućnosti, već prilagoditi razinu opterećenja stanju organizma. Dovoljno je svaki dan prošetati 30-ak minuta ili nekoliko puta tjedno uključiti se u tjelesnu aktivnost višeg intenziteta.

Mentalno zdravlje

Kako je emocionalni stres okidač razvoja, ali i pogoršanja niza zdravstvenih stanja, i kod autoimunih bolesti važno je održavati mentalnu higijenu. To podrazumijeva učenje konstruktivnih vještina nošenja sa stresom, razgovor u svrhu pronalaska rješenja, prorađivanje intenzivnih emocija. Nekad je dovoljno pisati dnevnik. Ponekad koristi sam razgovor o problemima s bliskom osobom. No, valjalo bi se obratiti i stručnjaku za mentalno zdravlje kako bi se naučile nove, konstruktivne, vještine suočavanja sa stresom.

 

Za još savjeta o prehrani, kliknite na ordinaciju “Prehrana”.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.