Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

virtualna 30.08.2022

Sindrom policističnih jajnika (eng. polycystic ovary syndrome, PCOS) zahvaća između 15% i 20% žena reproduktivne dobi diljem Europe. Radi se o složenom poremećaju koji nastaje zbog genetskih predispozicija te spleta nekih okolišnih čimbenika, među kojima se ističe inzulinska rezistencija. Ovaj poremećaj uzrokuje teškoće u hormonalnom, metaboličkom te reproduktivnom sustavu.

Sindrom policističnih jajnika: Simptomi

Najuočljiviji simptomi PCOS su debljanje, pojačana dlakavost i akne po tijelu, gubitak kose te neregulirani menstrualni ciklusi.

Više pojašnjava nutricionistkinja Sandra Krstev Barać, poslušajte!

Prehrambene intervencije

Postoje neke prehrambene smjernice koje se preporučuju ženama sa sindromom policističnih jajnika.

S obzirom da je u pozadini ovog sindroma kroničan upalni proces, kao i kod drugih upalnih stanja preporučuje se – protuupalna prehrana. Time se prvenstveno misli na mediteransku prehranu, bogatu vlaknima, proteinima (bjelančevinama) i dobrim masnoćama, uz kontroliran unos ugljikohidrata. Obroci se baziraju na ravnoteži tri glavna makronutrijenata, raznovrsnosti i umjerenom unosu kalorija.

U posljednje vrijeme sve se više istražuje povezanost PCOS i mikrobioma. Zdrava crijeva flora pokazala se ranije važnom u kontroli niza kroničnih nezaraznih bolesti, kao i u njihovoj prevenciji.

Od dodataka prehrani (suplemenata) preporučuju se mioinozitol, D kiro inozitol, krom, vitamin D, magnezij te omega-3 masne kiseline. Kao i uvijek, savjetujemo razgovor s liječnikom, nutricionistom ili ljekarnikom prije uzimanja suplementacije, kako bi se ustanovile individualne potrebe te najbolji oblik suplementacije.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.