Sistematski pregled: Koliko često ga trebamo obavljati?

virtualna 30.01.2024

Sistematski pregled igra ključnu ulogu u ranoj dijagnozi kroničnih zaraznih bolesti, čime omogućuje pravovremeno liječenje i kontrolu tih stanja.

Međutim, suočeni smo s izazovom u osviještenosti o važnosti ovih pregleda. Kako bismo to promijenili, važno je educirati ljude o pregledima koji su ključni za očuvanje njihovog zdravlja. Više o tome govori ravnatelj Doma zdravlja Centar- Zagreb Ino Protrka, dr. med., spec. obiteljske medicine:

Što obuhvaća sistematski pregled?

Sistematski pregled obuhvaća niz pretraga i pregleda, prilagođenih spolu i dobi pacijenta. Muškarcima i ženama pružaju se odvojene pretrage, uz zajednički laboratorijski rad i ultrazvuk abdomena. Dodatno, ženama se preporučuju ultrazvuk dojki i ginekološki pregled s PAPA testom. Za obje skupine, provodi se EKG i spirometrija radi sveobuhvatne procjene zdravstvenog stanja. U globalu, sistematski pregled uključuje:

  • Anamnezu
  •  Fizički pregled
  • Laboratorijske i specifične testove
  •  Savjetovanje i preporuke

Važno je naglasiti da je redovito obavljanje ovih pregleda ključno za rano otkrivanje potencijalnih zdravstvenih problema, posebno kod starije populacije. Mladi ljudi, iako manje skloni kroničnim bolestima, također bi trebali obavljati osnovne pretrage barem svake dvije godine.

  • Važno: Tijekom pregleda, budite iskreni s liječnikom i podijelite sve važne informacije o vašem zdravstvenom stanju i simptomima koje primjećujete.

Dob, rizici i učestalost pretraga

Osim učestalosti pregleda, važno je razmotriti i dob kada bi trebalo prvi put obaviti sistematski pregled. Obiteljska anamneza također igra ključnu ulogu u određivanju potrebnosti pregleda, posebno ako postoji genetska predispozicija za određene bolesti.

U slučaju sumnje ili nepravilnosti nađenih tijekom sistematskog pregleda, dobra suradnja s liječnikom obiteljske medicine postaje ključna. Naime, specijalisti, temeljem pregleda, mogu posumnjati na potencijalne zdravstvene probleme, a obiteljski liječnici pacijete usmjeravaju prema daljnjim dijagnostičkim postupcima. S obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti i maligna oboljenja vodeći uzroci smrti danas, sistematski pregledi su ključni u ranom otkrivanju istih.

  • Zanimljivo: Od specifičnih sistematskih pregleda popularni su tzv. menadžerski koji imaju za cilj rano otkrivanje bolesti kod skupina izloženih povećanom stresu.

Sve u svemu, redoviti sistematski pregledi čine ključan dio preventivne skrbi o zdravlju, omogućujući rano prepoznavanje i upravljanje potencijalnim zdravstvenim izazovima. Edukacija o važnosti tih pregleda i pravovremeno djelovanje mogu značajno poboljšati kvalitetu života. Zapamtite; zdrav način života i redoviti sistematski pregledi jasno odražavaju smisao mudre poslovice: “Bolje spriječiti nego liječiti”.

 

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.