Sluh – najvažnije osjetilo!

virtualna 24.01.2022

Svaku zimu stihovi popularne Mariah Carey ulaze u naše uho, na temelju čega naš mozak zaključuje kako nam se približavaju božićni blagdani. I sve se to događa u malenim dijelićima sekunde.

No jeste li se ikada zapitali što se događa u našem uhu i mozgu u procesu donošenja takvog zaključka? Što je zapravo sluh i kako slušamo?

Uho

Prvi kontakt sa zvukom je naš organ sluha. Čine ga:

  • Vanjsko uho: uška i ušni kanal ili zvukovod
  • Srednje uho
  • Unutarnje uho

Nakon obrade zvuka u organu sluha, on se nastavlja obrađivati i povezivati s drugim podražajima u različitim dijelovima mozga, na temelju čega se dobiva puni smisao onog što čujemo.

Važnost sluha

Sluh je najvažnije osjetilo i njegov nedostatak umanjuje kvalitetu života. Oštećenje sluha ubrajamo u jedno od najčešćih prirođenih oštećenja, koje se može utvrditi i do svakom trećem novorođenom djetetu na 1000 novorođenih. Osim što je sluh zaslužan za provedbu zvuka, važan je i u percepciji zvuka i govora. Naš slušni aparat sudjeluje i u održavanju ravnoteže tijela i orijentacije u prostoru. Važnost sluha je stoga izrazita i za komunikaciju i za kvalitetu života svakoga od nas.

Naš dr. Nikola pojašnjava kako teškoće sluha možemo opisati kao provodnu, odnosno zamjedbenu gluhoću, a postoje slučajevi i mješovite nagluhosti.

 

 

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Partnerski portal
Virtualna ordinacija Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.