Solarij: Kako utječe na kožu?

virtualna 06.06.2023

Ulazimo u razdoblje ljetnih godišnjih odmora, a brojni se prije toga odlučuju na solarij kako bi se na plaži pojavili s preplanulim tenom. Međutim, važno je napomenuti da solarij može imati vrlo štetne učinke na kožu i zaista treba biti zadnja opcija ako želite potamniti.

Kako solarij utječe na kožu?

Solarij koristi UV zrake kako bi potaknuo proizvodnju melanina u koži, što dovodi do tamnjenja kože. Međutim, UV zrake mogu uzrokovati štetu na koži, uključujući opekline, starenje kože i povećan rizik od raka kože. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra da bi solariji trebali imati istaknuta upozorenja o štetnosti, poput cigareta.

Tri razloga zašto izbjegavati solarij

  • Povećan rizik od raka kože

Solarij je povezan s povećanim rizikom od raka kože. Prema Američkom onkološkom društvu, korištenje solarija prije 35. godine života povećava rizik od melanoma za 59%. Solarij uglavnom emitira UVA zrake, čije se vrijednosti mogu uspoređivati s najsnažnijim popodnevnim suncem.

  • Opekline i starenje kože

UV zrake također mogu uzrokovati opekline i starenje kože. Prekomjerno izlaganje UV zrakama može dovesti do gubitka elastičnosti kože, pojave bora i tamnih mrlja. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da nema dokaza o manjoj štetnosti solarija u usporedbi sunčanju na suncu. Isto tako, upotreba solarija se ne može uspoređivati s terapijskim uređajima koji se koriste u zdravstvene svrhe.

  • Tanoreksija

Postoji i ovisnost o preplanulom tenu i izlaganju UV zrakama. Upravo prekomjerno korištenje solarija može dovesti do tanoreksije, a posljedice za zdravlje su neupitne.

  • Regulacije u drugim zemljama

Mnoge zemlje su već uvele regulacije koje zabranjuju korištenje solarija mlađima od 18 godina. Na primjer, Australija je zabranila komercijalnu upotrebu solarija, a u Velikoj Britaniji, osobe mlađe od 18 godina ne smiju koristiti solarij bez nadzora.

Solarij se ne preporuča:

  • Osobama mlađim od 18 godina
  • Trudnicama
  • Osobama svijetle puti
  • Osobama s puno pjega i/ili madeža
  • Osobama koje imaju upalne promjene na koži
  • Osobama koje uzimaju lijekove koji povećavaju osjetljivost na UV zrake

U Hrvatskoj ne postoji regulacija korištenja solarija. Stoga, ako baš ne možete bez solarija, potražite provjerene pružatelje usluga i koristite SPF zaštitu.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.