Vid : Što sve (ne) znate o očima?

virtualna 05.10.2022

Vid je osjetilo kojim primamo vizualne informacije o svijetu oko nas putem očiju i mozga, omogućavajući nam da percipiramo i interpretiramo boje, oblike, udaljenosti i druge karakteristike predmeta i prostora. Svjetski dan vida obilježava se drugog četvrtka u listopadu s ciljem usmjeravanja globalne pozornosti na važnost zdravlja očiju. Povodom toga, izdvojili smo šest zanimljivosti o očima koje bi vas mogle iznenaditi.

Veličina oka

Oko ima preko 20 milijuna radnih jedinica i konačnu veličinu ne dostiže rođenjem.

Veličina oka pri rođenju iznosi 18 mm, a tijekom djetinjstva 19.5 mm te 24-25 mm u odrasloj dobi. Ako su oči duže za 1 milimetar, osoba je kratkovidna, odnosno ima dioptriju -3. S druge strane, ako su kraće za 1 mm, osoba ima +3 dioptriju.

Oko je najbrži mišić u tijelu

Iza fraze „u tren oka“ krije se nešto istine. Naime, oko je najbrži mišić u tijelu s kojim se, usprkos napretku tehnologije, i dalje ne može usporediti niti jedna kamera. Zahvaljujući brzini tog mišića, vrlo lako mijenjamo fokus jednog objekta na drugi dok kameri treba koja sekunda da postigne taj rezultat. No to je samo još jedna od fascinantnih činjenica o očima.

Najčešća boja očiju je smeđa

Ono o čemu se najviše priča je boja očiju. Najčešća boja očiju je smeđa. To je genetski nasljedna osobina. Studija iz 2009. godine, utvrdila je da je bilo moguće predvidjeti boju očiju u Rotterdamu s više od 90 % točnosti smeđe i plave boje. Boja očiju može biti i crna, crvena ili ljubičasta, no u tom se slučaju radi o rijetkim genetskim mutacijama.

Žene trepću više od muškaraca

Muškarci u prosjeku trepću 14.5 puta u minuti, dok žene trepću nešto češće i brže, točnije 14.9 puta u minuti. Smatra se da je tako zbog više razine ženskog hormona estrogena koji stimulira proizvodnju maziva. Navedeno uključuje i suze.

Operacija mrene i vid

Jedna od najčešće izvođenih operacija u medicini je operacija mrene, odnosno uklanjanje zamućene očne leće. Riječ je zahvatu u kojem se prirodna leća ultrazvučno ukloni te se na njezino mjesto ugrađuje neka od intraokularnih leća ovisno o potrebama pacijenta. Cilj je pacijentu vratiti bistar vid.

Fobija od očiju

Omatofobija je iracionalan strah od očiju te može biti povezana s dermatofobijom, strahom od ozljede. Neki od simptoma su izbjegavanje situacija u kojima je nužan kontakt očima ili dodirivanje očiju. Dugoročno izbjegavanje može pogoršati situaciju, pružajući opravdanje za strah. Anksioznost i napadaj panike mogu se javiti u slučaju aktiviranja omatofobije. Kod nekih osoba to se može manifestirati kao nerealni strah od opasnosti od ozljede oka.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.