Zarazne bolesti kod djece: Mogu li se prevenirati?

virtualna 20.09.2023

Školska godina je počela što za brojne roditelje predstavlja nove izazove po pitanju održavanja zdravlja mališana. Naime, povratak u učeničke klupe, pored novih znanja i druženja, predstavlja i mogućnost razvoja određene zarazne bolesti u djece. Tako, prosječnog školarca očekuje tri do osam prehlada i dvije do tri crijevne viroze, godišnje.

Najčešće bolesti kod djece su:

  • Osipne bolesti
  • Želučana viroza
  • Prehlada
  • Upala grla
  •  Parazitne bolesti

Osipne bolesti

Osipne bolesti obično su uzrokovane virusima poput morbila (ospica), rubeole, vodenih kozica (varičela), trodnevne groznice (egzantema subitum) i sličnih. Prije nego što je uvedeno obvezno cijepljenje, ove su bolesti bile česte među djecom i imale su ozbiljne komplikacije. Zahvaljujući cijepljenju, morbili i rubeola su postali rijetki, iako se povremeno još javljaju. Kod nekih od ovih osipnih bolesti, simptomi su karakteristični, izgledaju prepoznatljivo i lako ih je dijagnosticirati, dok su kod drugih simptomi atipični.

Želučana viroza

Najčešći uzročnik ove zarazne bolesti je rotavirus. Češće se pojavljuje u zimskim mjesecima, dok su na proljeće i ljeto obično uzročnici adenovirusi i ekovirusi. Riječ je o skupini virusa koja nadražuje želudac ili crijeva pa simptomi uključuju povraćanje, mučninu i proljev, ponekad i temperaturu. Slične simptome ima i trovanje hranom, no treba imati na umu da se ono javlja ubrzo nakon konzumacije pokvarene hrane. Kod želučane viroze je bitna hidracija i izbjegavanje teške hrane. Ako viroza traje dulje od tri dana bez poboljšanja, nužno je javiti se liječniku.

Prehlada

Obična prehlada je virusna bolest s kratkom inkubacijom od 1 do 3 dana, karakterizirana blagim simptomima kao što su hunjavica, kihanje i začepljen nos. Obično nema povišene temperature, a bolest se samoizlječuje u prosjeku nakon 4 do 6 dana. Kod liječenja je važno održavati higijenu nosne sluznice, uzimati tekućinu i koristiti kapi za nos kod težih začepljenja. Respiratorne bolesti najčešće su tijekom hladnijih mjeseci.

Bakterijska upala grla

Beta-hemolitički streptokok skupine A uzrokuje ovu bolest s jakom boli u grlu, crvenim ždrijelom s gnojnim naslagama, otečenim limfnim čvorovima i povišenom temperaturom iznad 39°C. Kod takvih simptoma, treba se konzultirati s liječnikom koji će propisati antibiotik i važno je strogo se pridržavati uputa o doziranju i trajanju liječenja.

Parazitne bolesti

Ovisno o mjestu javljanja mogu biti kožne (ušljivost) ili crijevne (dječje gliste).

Ušljivost obično zahvaća vlasište, uz glavni simptom svrbež, posebno iza ušiju ili na zatiljku. Prenosi se izravnim kontaktom ili neizravno, četkama i dodacima za kosu. Kako bi se uši uklonile, nužno je koristiti šampone specijalizirane za navedenu pojavu i mehanički ih ukloniti iščešljavanjem. Isto tako je nužno poduzeti mjere opreza jer se lako prenose. Primijetite li uši kod djeteta, obavijestite školu.

Dječja glista je jedan od najčešćih parazita među djecom. Karakterizira ju jak svrbež oko analnog područja, a liječe se jednom dozom lijeka.

Mogu li se prevenirati zarazne bolesti?

Djeca često dodiruju razne stvari, a potom i svoje lice čime lako pokupe zarazu i šire ih. Ipak, postoje određeni načini prevencije kako bi se smanjila vjerojatnost obolijevanja. U prvom redu to je:

Pranje ruku rijetko je kojem djetetu zabavno, no to je navika koju je nužno uvesti. Kako biste razvili dobre higijenske navike kod djeteta, pokušajte ih educirati na što zabavniji način. Poput primjerice, pjevanja određene pjesme ili brojalice za vrijeme pranja ruku. Jednako je važno i naučiti dijete da u slučaju kihanja ili kašljanje, pokrije nos/usta, koristi maramicu i potom je baci. Nakon toga je nužno oprati ruke ili ih dezinficirati. Dezinfekcija igračaka i školskih potrepština, također je jedna od mjera koja može biti od pomoći u slučaju pojave određene zarazne bolesti u školi. Ili pak za prevenciju iste.

Jačanje imuniteta

Najprirodniji način za jačanje imuniteta je adekvatna prehrana. Voće, povrće, zdrave masti, ugljikohidrati i dovoljno tekućine, osnove su uravnotežene prehrane kojih se treba držati svakodnevno. Ako smatrate da vaše dijete treba određen dodatak u prehrani, prije svega se posavjetujte s liječnikom. Valja naglasiti da multivitamini nisu zamjena za pravi obrok.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.