Što je AIDS, a što HIV?

virtualna 23.03.2023

Stariji čitatelji vjerojatno su zamijetili kako je AIDS u zadnjih 20 godina gotovo nestao iz medija makar je u 90-tim godinama prošlog stoljeća bio glavni strah u svijetu. Tada se radilo o strašnoj bolesti koja se širila poput epidemije. Danas je priča ipak puno pozitivnija.

Što je AIDS, a što HIV?

AIDS je sindrom slabije imunosti koji nastaje kao posljedica infekcijom HIV virusom. HIV virus prenosi se kontaku krvlju ili spolnim putem. Tjelesne izlučevine poput sline, znoja i urina nisu infektivne osim ako nisu pomješane s krvi. Iako ovo na prvu zvuči strašno, šansa za prijenos HIV-a nakon jednog spolnog odnosa manja je od 1%, a besplatno i anonimno tesitranje može se obaviti u svim većim gradovima RH. Detaljan popis gradova nalazi se ovdje.

Stadij HIV-a 

Infekcija HIV-om ima tri stadija. U prvom stadiju zaraženi razviju simptome slične gripi uz bolove u mišićima, osjetljivost u grlu, temperaturu i povećane limfne čvorove. Takvo stanje traje 2-4 tjedna nakon čega se bolest povlači u prosjeku 8 godina, čineći drugi neaktivni stadij. Treći stadij čini AIDS, konačna progresija pada imuniteta zbog čega pacijenti zadobivaju infekcije kakve inače naše tijelo lako spriječava. To su tuberkuloza, gljivična upala pluća i kandidijaza usta i jednjaka. U ovom stadiju često je i značajno mršavljenje. Česte su i druge virusne, bakterijske i parazitarne infekcije zbog kojih pacijenti zahtjevaju česta liječenja u bolnicama. Povećan je i rizik od karcinoma uzrokovanih infekcijama.

HIV danas

Što se tiče učestalosti HIV i AIDS u Hrvatskoj prošle godine su dijagnosticirane 77 novih infekcija HIV-om, od čega su 23 imale AIDS. Iako je nekoć prijelaz iz infekcije HIV-om u AIDS bio siguran i neizbježan danas su napredovali novi lijekovi. Kombinacije tih lijekova značajno odgađaju nastup AIDS-a, a rana primjena od iznimne je važnosti. Tako je do sada u svijetu zabilježeno pet slučajeva izlječenja od HIV infekcije zbog rano započete terapije.

Zaključno, možemo reći da se danas HIV infekcija pretvorila u kroničnu bolest pod terapijom koja oboljelima omogućuje normalan i ispunjen život.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.