Rak testisa: Zašto je važan samopregled?

virtualna 01.11.2023

U studenom se obilježava Movember, internacionalni mjesec muškog zdravlja koji za cilj ima podignuti svijest o bolestima specifičnima za muškarce poput karcinoma prostate. U fokus je i rak testisa te muški suicid. Zašto je samopregled testisa važan i uzrokuje li mobitel u džepu karcinom testisa, samo su neka od zanimljivih pitanja na koja je odgovorio naš dr. Nikola Prpić. Više pogledajte u videu:

Rak testisa

Karcinom testisa još uvijek je rijedak ali često podlo napreduje, zahvaćajući djecu i mlađu populaciju više nego starije. Ukoliko se ne prepozna na vrijeme može čak i metastazirati. Najraniji simptomi su pojava krvi u ejakulatu ili urinu te kvržice na testisima. Stoga ih je vrlo važno redovito pregledati. Tako ćete se bolje upoznati s izgledom testisa i lakše uočiti bilo kakvu promjenu. Samostalan pregled je brz i bezbolan te se može napraviti nakon tuširanja.

Mobitel u džepu: Rizik od razvoja raka testisa?

Tvrdnja da mobitel u džepu povećava rizik od razvoja karcinoma testisa je mit! Naime, niti jedna  relevantna studija nije pokazala povećan rizik od karcinoma zbog nošenja ili korištenja mobitela.

Karcinom testisa još uvijek je rijedak ali često podlo napreduje, zahvaćajući djecu i mlađu populaciju više nego starije. Ukoliko se ne prepozna na vrijeme može čak i metastazirati.

Najraniji simptomi su pojava krvi u ejakulatu ili urinu te kvržice na testisima. Zbog toga su od iznimne važnosti redoviti samopregledi. Svaki pozitivan nalaz razlog je za hitnu posjetu liječniku obiteljske medicine i daljnju urološku obradu.

Kako napraviti samostalan pregled?

Samostalan pregled može se napraviti nakon tuširanja jer topla voda opušta kožu skrotuma.

  • Odmaknite penis od tijela.
  • Držite testis između palca i ostalih prstiju.
  • Testisi ne moraju biti iste veličine i oblika te jedan može biti opušteniji od drugog. To nije znak za brigu.
  • Ispod testisa postoje strukture nalik konopu što također nije nešto zbog čega se trebate zabrinuti.

U slučaju da napipate kvržicu, obavezno posjetite liječnika. Iako se vjerojatno radi o benignoj promjeni, mišljenje stručnjaka uvijek dobro dođe!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.