Alergija na sunce

virtualna 12.06.2023

Sunce nas može učiniti sretnima i punima energije, ali za neke ljude izlaganje suncu može biti izvor problema i nelagode. Alergija na sunce je jedan od takvih problema, a ova reakcija kože može se pojaviti kod ljudi svih dobnih skupina. U nastavku doznajte što je alergija na sunce, koji su simptomi, uzroci i načini za prevenciju.

Alergija na sunce je naziv za skupinu reakcija koje se javljaju kao odgovor na izloženost suncu. Postoje različite vrste alergija na sunce, uključujući fototoksičnu i fotoalergijsku reakciju. Fototoksična reakcija se javlja kada UV zrake aktiviraju neke tvari u koži, što dovodi do oštećenja kože, dok fotoalergijska reakcija uključuje imunološki odgovor tijela na UV zrake. S alergijama na sunce, odnosno različitim oblicima fotodermatoza susreće se između 10 i 20 posto populacije, a češće zahvaća žene.

Uzroci alergije na sunce

Iako se točan uzrok ne zna, stručnjaci pretpostavljaju da se radi o kombinaciji genetskih i okolišnih čimbenika. Određeni faktori mogu povećati rizik od razvoja alergije na sunce. To su:

 • Povijest alergija u obitelji
 • Prethodna izloženost suncu koja je dovela do oštećenja kože
 • Uporaba određenih lijekova koji mogu povećati osjetljivost na sunce, kao što su neki antibiotici, antidepresivi i diuretici
 • Prethodna izloženost kemikalijama koje mogu reagirati s kožom kada se izlože suncu, kao što su neke vrste parfema i kreme za sunčanje

Simptomi alergije na sunce

Nekoliko sati nakon izlaganja suncu, kod osoba koje su alergične pojavljuju se simptomi. To obično podrazumijeva crvenilo i svrbež kože, osip koji podsjeća na urtikariju (koprivnjaču), blistave, plikove ili mjehuriće na koži, suhu, ljuskavu kožu, glavobolju i mučninu. Simptomi se pojaviti na svim dijelovima tijela koji su izloženi suncu, ali obično se javljaju na licu, vratu, rukama i nogama.

Prevencija je ključ

Ovo su neke mjere koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od razvoja ove vrste alergije:

 • Nosite zaštitnu odjeću koja pokriva kožu, poput dugih rukava i hlača
 • Koristite kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom
 • Izbjegavajte izlaganje suncu u najtoplijim dijelovima dana (između 10 i 16 sati)
 • Koristite kreme za sunčanje koje ne sadrže parfeme ili druge kemikalije koje mogu izazvati alergiju
 • Nosite šešir ili kapu kako biste zaštitili lice i glavu od sunca
 • Pijte dovoljno vode kako biste se hidratizirali i spriječili dehidraciju kože
 • Konzultirajte se s liječnikom ili dermatologom ako ste skloni alergijama na sunce ili imate veću osjetljivost na sunce

Ima li lijeka za fotodermatozu?

U slučaju pojave simptoma, važno je pokušati ih umanjiti. Prije svega treba prekinuti izlaganje suncu. Nadalje, kako bi smanjili svrbež i iritaciju, nanesite hladne obloge na zahvaćenu kožu te nanesite kremu za umirenje kože. Izbjegavajte znojenje kako bi spriječili daljnju iritaciju i hidratizirajte se. Kako biste smanjili oticanje, uzmite antihistaminik. Naravno, prvotno se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Zaključno, prevencija je ključna kako bi se izbjegle alergije na sunce. Ako je izlaganje suncu neizbježno, preporuča se zaštita otkrivenih dijelova kože proizvodima s visokom zaštitnim faktorom kao i nošenje fotoprotektivne odjeće. Dakle, zaštitite se od štetnih učinaka sunčevih zraka i naučite kako pravilno njegovati kožu kako biste izbjegli neugodne simptome alergije na sunce.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.