Atopijski dermatitis i prehrana

virtualna 06.12.2021

Atopijski dermatitis je kronična bolest, koja se uglavnom javlja u dojenačkoj dobi. Konkretnije, 45% djece oboli do šest mjeseci starosti, 60% djece do prve godine, a 85% oboljelih ima prve simptome do pete godine života.

Alergeni

Kod pojedinaca kojima je atopijski dermatitis snažnije izražen, češće se uočava i udružena nutritivna alergija. Oko 170 namirnica je alergenog porijekla, no takozvanih “osam velikih” je najčešće povezano s atopijskim dermatitisom. To su:

 1. kravlje mlijeko
 2. jaja
 3. kikiriki
 4. soja
 5. pšenica (gluten)
 6. orašasto voće
 7. riba
 8. morski plodovi

Neke namirnice mogu biti alergeni u ranijoj životnoj dobi, a kasnije ne. No, neke namirnice koji postaju alergeni tijekom odrastaja, na primjer kikiriki, uglavnom budu alergeni cijeli život. Kod nekih bolesnika, neke namirnice mogu ostati alergeni čak i nakon povlačenja atopijskog dermatitisa. Kod njih se uglavnom sklonost atopiji prestane manifestirati na koži, ali ostane prisutna u drugom obliku, na primjer kao alergijski rinitis.

Atopijski dermatitis i prehrana

Kao i niz drugih kroničnih bolesti, i atopijski dermatitis zahtjeva prilagodbu životnog stila. Razgovarali smo s nutricionistkinjom dr.sc. Tinom Milavić trebaju li bolesnici s atopijskim dermatitisom mijenjati životne navike.

Za nas je pojasnila u kojim trenucima se može javiti alergija na hranu te kako reagirati. Dodatno, upitali smo ju trebaju li bolesnici izbjegavati neke namirnice. Savjetuje da se ne izbacuju namirnice koje ne izazivaju alergiju. Dodatno, važno je redovito biti u kontaktu s pedijatrom i nutricionistom kako ne bi došlo do nutritivnog deficita.

Savjeti nutricionista

 • Raznovsna i uravnotežena prehrana je glavna preporuka, kao i priprema domaćih obroka kako bi se kontrolirali svi sastojci.
 • Važan je dovoljan unos vode, kako bi se održavao optimalan stupanj hidracije.
 • Dodatke prehrane ne bi bilo dobro uzimati na svoju ruku, no stručnjak može uputiti na neke dodatke koji imaju protuupalni učinak.
 • Ne preporučuje se prakticirati ekstremne prehrambene smjernice (dijete, trendovi).
 • Izbjegavajte cigaretni dim, koji može biti okidač za pogoršanje simptoma atopijskog dermatitisa.

 

Poslušajte razgovor s nutricionistkinjom

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.