Atopijski dermatitis i mentalno zdravlje

virtualna 14.12.2021

Atopijski dermatitis je kronična bolest kože, a karakteristično je da se javlja u ciklusima. Izmjenjuju se mirnija faza (remisija) te faza kada se bolest aktivira i manifestira simptome. Poznato je kako kronične bolesti uzrokuju stres, no sam stres može i pogoršati kronične bolesti te biti okidač za novu aktivnu fazu bolesti. Kako su povezani atopijski dermatitis i mentalno zdravlje, doznajte u nastavku.

Što je zapravo stres?

Stres je normalna reakcija na razini uma i tijela. Ova pojava događa se u situacijama kada osobni resursi nisu dovoljni za nošenje s okolinskim uvjetima. Primjerice, tijelo ima stresnu reakciju kada se uspinjemo na uspon. A za isti nemamo dovoljno kondicije. Navedeno se očituje raznim simptomima. Neki od njih su znojenje, lupanje srca, misli da smo možda zagrizli više nego što možemo progutati. Također, stresnu reakciju imamo i kada smo na poslu preplavljeni količinom radnih zadataka ili kada se posvađamo s nekim.

Stresni okidači uzrokuju niz promjena u našem umu i tijelu, što može voditi pogoršanju simptoma kroničnih bolesti.

Atopijski dermatitis i mentalno zdravlje

Atopijski dermatitis i mentalno zdravlje- koja je poveznica? Mogu li se simptomi dermatitisa pogoršati zbog stresnih situacijama? O povezanosti atopijskog dermatitisa i mentalnog zdravlja razgovarali smo sa psihologinjom dr.sc. Helenom Tomljenović iz KBC Sestre Milosrdnice. U svakodnevnom radu se susreće s bolesnicima koji imaju atopijski dermatitis. Ispričala nam je što najčešće muči bolesnike s atopijskim dermatitisom, ali i koje teškoće mentalnog zdravlja se mogu javiti kod ove skupine bolesnika.

Poslušajte!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.