Atopijski dermatitis i mentalno zdravlje

virtualna 14.12.2021

Atopijski dermatitis je kronična bolest kože, a karakteristično je da se javlja u ciklusima. Izmjenjuju se mirnija faza (remisija) te faza kada se bolest aktivira i manifestira simptome. Poznato je kako kronične bolesti uzrokuju stres, no sam stres može i pogoršati kronične bolesti te biti okidač za novu aktivnu fazu bolesti.

Što je zapravo stres?

Stres je normalna reakcija na razini uma i tijela, koja se događa u situacijama kada osobni resursi nisu dovoljni za nošenje s okolinskim uvjetima. Primjerice, tijelo ima stresnu reakciju kada se uspinjemo na uspon za koji nemamo dovoljno kondicije, što se očituje znojenjem, lupanjem srca, mislima da smo možda zagrizli više nego što možemo progutati. Također, stresnu reakciju imamo i kada smo na poslu preplavljeni količinom radnih zadataka ili kada se posvađamo s nekim.

Stresni okidači uzrokuju niz promjena u našem umu i tijelu, što može voditi pogoršanju simptoma kroničnih bolesti.

Atopijski dermatitis i mentalno zdravlje

O povezanosti atopijskog dermatitisa i mentalnog zdravlja razgovarali smo sa psihologinjom dr.sc. Helenom Tomljenović iz KBC Sestre Milosrdnice. U svakodnevnom radu se susreće s bolesnicima koji imaju atopijski dermatitis. Ispričala nam je što najčešće muči bolesnike s atopijskim dermatitisom, ali i koje teškoće mentalnog zdravlja se mogu javiti kod ove skupine bolesnika.

Poslušajte!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.