Terapija za atopijski dermatitis: Najčešće brige bolesnika

virtualna 06.10.2021

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest koja zahtijeva redovitu njegu atopične kože te prikladnu terapiju kako bi se stanje održavalo pod kontrolom. Kako niz čimbenika može djelovati na pogoršanje simptoma, bolesnici i roditelji malih bolesnika često budu zbunjeni. Dodatno, dostupne informacije su često kontradiktorne pa se može javiti i nepovjerenje prema zdravstvenim tretmanima. Neka od najčešćih tema razgovora s liječnikom je terapija za atopijski dermatitis.

Terapija za atopijski dermatitis

Postoje različite vrste terapija za stopijski dermatitis. Obično se započinje lokalnom terapijom. To podrazumijeva kortikosteroidne kreme, kojima se maže zahvaćeno područje. Ako se ovom terapijom ne uspijeva kontrolirati bolest, prelazi se na terapiju kojom se djeluje na imunološki sustav. Tu ubrajamo sistemske i biološke terapije za atopijski dermatitis.

Kortikosteroidni lijekovi

Prvi korak u liječenju te najčešća terapija za atopijski dermatitis je primjena kortikosteroidnih pripravaka. Strah od kotrikosteroida najčešća je prepreka u liječenju. No, treba podsjetiti kako se radi o provjerenim lijekovima, koji su prošli niz provjera i usklađivanja s regulativom. Za usporedbu, tzv. prirodni lijekovi, nisu trebali prolaziti stroge procedure. Moguće ih je samostalno kupiti, bez recepta. Takvi nedeklarirani proizvodi nekada mogu sadržavati kortikosteroide, zbog čega je učinak takvih lijekova na simptome bolesti jako dobar. No, razlika između deklariranih i nedeklariranih lijekova je u sigurnosti korištenja tijekom dužeg razdoblja.

Biološka terapija

U novije vrijeme postoji niz bioloških lijekova za liječenje težih oblika atopijskog dermatitisa. Uglavnom s daje kada nije moguće postići kontrolu bolesti lokalnom ili sistemskom terapijom. Više o biološkoj terapiji možete pročitati ovdje.

“Biološki lijek je lijek čija je djelatna tvar biološka tvar – koja se proizvodi iz biološkog izvora i za čiju su karakterizaciju i utvrđivanje kakvoće potrebna fizičko-kemijska i biološka ispitivanja zajedno s podacima o postupku proizvodnje i njegove kvalitete. Biološkim lijekovima se smatraju imunološki lijekovi, lijekovi iz ljudske krvi ili ljudske plazme, lijekovi dobiveni biotehnološkim postupcima i lijekovi za naprednu terapiju.”, Zakon o lijekovima (NN 100/18, 2018).

Najčešće brige bolesnika kod biološke terapije za atopijski dermatitis su sljedeće:

  • Jesu li ove terapije sigurne?
  • Što najčešće muči bolesnike i njima bliske osobe?
  • Koji su očekivani ishodi ovih terapija?

Na ova pitanja odgovore daje subspecijalistkinja pedijatrijske dermatologije, prim.dr.sc. Lena Kotrulja.

Edukacija bolesnika

Kako se radi o kroničnoj bolesti koja dugo traje i zahtjeva značajnu prilagodbu, lako može doći do osjećaja frustracije. To govore i pacijenti koji su podijelili svoja iskustva s Virtualnom ordinacijom. Isto tako, govore i koliko je važno imati dobar odnos s liječnikom. O važnosti odnosa i komunikacije, govori subspecijalistkinja pedijatrijske dermatologije prim.dr.sc. Lena Kotrulja.

Da bi terapija za atopijski dermatitis bila uspješna, važan je partnerski odnos između liječnika i pacijenta. S obzirom na aktivnije i mirnije faze bolesti te važnost pravovremene reakcije na promjene, edukacija bolesnika je izuzetno bitna. Bolesnici se educiraju pri dobivanju dijagnoze, ali i pri svakom novom posjetu liječniku. Provode se individualna i grupna savjetovanja o tome kako i zašto nastaje atopijski dermatitis. Uz to, pokazuje se i kako njegovati te tretirati atopijske promjene. Na taj način pacijenti i roditelji pacijenata imaju vremena i prostora za postavljanje dodatnih pitanja. Također, dobivaju i sigurnost u kontroliranju bolesti.

Koliko često se dolazi na pregled?

Učestalost liječničkih kontrola razlikuje se od bolesnika do bolesnika. Ovisno o dobi, simptomima i terapiji, dogovara se raspored kontrola. Kada se tek uvede neka terapija za atopijski dermatitis, pregledi su nešto češći. Cilj im je ustanoviti prikladnost terapije, odnosno reakciju na terapiju. Kasnije  mogu biti nešto rjeđi.

No, kod bolesnika se može javiti nesigurnost i između kontrolnih pregleda. Stoga je važno uspostaviti dobru komunikaciju između bolesnika i liječnika. Iako bolesnik ima aktivnu ulogu u procesu liječenja i brige o atopičnoj koži, poželjno je da liječnik bude na raspolaganju za dodatna pitanja i brige bolesnika.

Više o atopijskom dermatitisu pogledajte na našoj Virtualnoj ordinaciji za atopijski dermatitis.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.