Boravak u prirodi

virtualna 18.04.2022

Toplije vrijeme i duži dani mame nas u prirodu! Iako neke muče alergeni iz prirode, a neki imaju ograničenja u tjelesnim mogućnostima – svi možemo naći kutak i aktivnost koja nam odgovara. Boravak u prirodi donosi brojne benefite za naše tjelesno i mentalno zdravlje, a omogućuje nam i upoznavanje različitih prirodnih ljepota i zanimljivosti. Ipak, naš boravak u prirodi ne smije ostaviti posljedice na okoliš, u vidu smeća ili drugog zagađenja.

Dan planeta Zemlje

Ovogodišnje obilježavanje Dana planeta Zemlje provodi se pod geslom #InvestInOurPlanet. Cilj je osvijestiti važnost promjene klime u poslovanju, političke klime, klimatskih akcija – u svrhu očuvanja planete i njene ovojnice. Bez održivih klimatskih uvjeta, Zemlja može postati vrlo neugodno mjesto za život budućim generacijama.

Dan planeta Zemlje je prilika za podsjetiti se kako smo i mi dio prirode, kako ju moramo čuvati i njegovati.

Planinarenje

Naš dr. Nikola svaki slobodni trenutak provodi u prirodi, baveći se planinarenjem i alpinizmom. Ove aktivnosti primjeri su dobre kombinacije tjelesne aktivnosti, upoznavanja geografskih lokaliteta i provođenja vremena na svježem zraku. Dr. Nikola s nama dijeli iskustva s nekih od svojih pustolovina te pojašnjava zašto se njima bavi.

Sinteza vitamina D

Kako bi tijelo sintetiziralo dovoljno vitamina D, potrebno je provesti do nekoliko sati izloženi sunčevoj svjetlosti. Pritom treba voditi računa o prekrivanju kože zaštitnim faktorom. Pri višim nadmorskim visinama, duže izlaganje suncu može dovesti do opeklina.

Bolje raspoloženje

Kretanje prirodom doprinosi zdravlju kardiovaskularnog i imunološkog sustava, jača mišiće nogu i cirkulaciju. No, pokazalo se kako boravak u zelenilu doprinosi boljem raspoloženju zbog lučenja neurotransmitera serotonina te doprinosi manjem osjećaju preplavljenosti stresom. Dodatno, osvajanje planinskih vrhova i drugih ciljeva potiče lučenje dopamina, neurotransmitera koji kola tijelom nakon što ispunimo ili ostvarimo neku aktivnost.

Druženje

Aktivnosti poput planinarenja uglavnom uključuju veći broj ljudi, što uključuje zabavu i smijeh. Možete biti kreativni u postavljanju ciljeva, organizirati neke igre ili imati tematske zalogajčiće putem. Tako ćete provesti dan u tjelesnoj aktivnosti i ugodnoj zabavi.

Izazov

Dr. Nikola govori kako se tijekom različitih pustolovina susreće s izazovima koji se na prvu čine nerješivi. No, uz dobro planiranje i brzo razmišljanje na kraju se svi lako prebrode. Kao liječnik često se sureće sa situacijama u kojima mora donositi brze i velike odluke pa mu mentalni izazovi iz prirode olakšavanju suočavanje s izazovima na radnom mjestu.

Prevencija

Tjelesna aktivnost je osnova zdravog životnog stila i zaštitni čimbenik u prevenciji razvoja kroničnih bolesti. Pokazalo se da aktivnije osobe u mlađoj i srednjoj životnoj dobi te one koje se brže kreću žive duže i kvalitetnije. Dodatno, tjelesna aktivnost čuva i kognitivne sposobnosti u starijoj životnoj dobi.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.