Bubrezi ne rade dobro: Simptomi i znakovi

virtualna 08.03.2022

U ožujku obilježavamo Svjetski dan bubrega. Bubrezi su parni organi veličine šake, koji se nalazi u donjem dijelu leđa. Osim što sudjeluje u izlučivanju štetnih tvari iz organizma, bubrezi izlučuju i hormon renin koji sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka. Svaki bubreg sastoji se od kore bubrega i nakapnice, a osnovna jedinica građe bubrega su glomeruli. Znate li da bubrezi dnevno profiltriraju čak 1.600 litara krvi? Ili pak kako prepoznati da bubrezi ne rade dobro?

Poslušajte dr. Nikolu!

Bubrezi ne rade dobro: Znakovi

Loše funkcioniranje bubrega može biti uzrokovano različitim faktorima i stanjima, uključujući bolest bubrega, oštećenje bubrega ili druge zdravstvene probleme.  Jedan od načina kako prepoznati probleme s bubrezima je obratiti pažnju na urin. Zdrav urin bi trebao biti bistar, prozirne žute boje, bez vidljivih taloga ili muteži. Promjene u učestalosti mokrenja, količini ili boji urina, mobu biti znakovi problema s bubrezima. No ako je urin tamnije žute boje, prije nego što se zabrinete za svoje bubrege zapitajte se jeste li unijeli dovoljno vode u tom danu?

Bubrežne kamence prepoznaje se po intenzivnim bolovima u području trbuha. Najčešće se počinju stvarati u bubrezima, gdje mogu i ostati, no bubrežni kamenci mogu se spustiti dalje u mokraćovod ili mokraćni mjehur. Isto tako, loše funkcioniranje bubrega može dovesti do gubitka apetita, mučnine i promjena u okusu hrane. Može se javiti metalni ili gorak okus u ustima. Umor ili slabosta također je jedan od potencijalnih znakova. Naime, bubrezi imaju važnu ulogu u proizvodnji hormona koji reguliraju proizvodnju crvenih krvnih stanica i kontrolu krvnog tlaka. Nadalje, bubrezi su odgovorni za uklanjanje viška tekućine iz tijela. Ako ne funkcioniraju ispravno, tekućina može ostati zadržana u tijelu, što može rezultirati oticanjem u nogama, stopalima, rukama, licu ili drugim dijelovima tijela.

Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu ukazivati i na druge zdravstvene probleme.  Ako prepoznate neki od ovih simptoma, svakako se javite svom liječniku obiteljske medicine.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.