Bulimija nervoza: Koje su opasnosti ovog poremećaja?

virtualna 08.04.2024

Bulimija nervoza obilježena je ponavljajućim epizodama prejedanja, koje obično prate neprimjerene kompenzacijske radnje poput čišćenja (samoizazvano povraćanje, zloupotreba laksativa ili diuretika), posta ili intenzivnog vježbanja, koje se javljaju najmanje jednom tjedno kroz period od najmanje tri mjeseca. Više o tome nutricionistkinja otkriva Maja Žanko iz Dnevne bolnice za poremećaje prehrane H(RANA) u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan:

Karakteristično za bulimiju nervozu je da osoba ima zdravu tjelesnu težinu, što predstavlja određeni kriterij. No, primjećuje se i blago povišena tjelesna težina, procijenjena na temelju indeksa tjelesne mase. Ono što je specifično jest da osoba često konzumira velike količine hrane, najčešće u tajnosti i samoći te nakon toga primjenjuje purgativne metode kako bi poništila prekomjerni unos hrane. Bulimija se dalje može podijeliti na tri smjera ili podtipa.

Prvi smjer je purgativni podtip bulimije, u kojem osoba koristi kompenzacijske metode poput povraćanja ili upotrebe laksativa ili diuretika. Drugi podtip, karakterizira odsutnost purgativnih metoda, pri čemu osoba često koristi pretjerano vježbanje kao oblik kompenzacije. Treći podtip, također nepurgativni, uključuje periodično prejedanje praćeno restrikcijom hrane ili postovima, često u kombinaciji s pretjeranim vježbanjem.

  • VAŽNO: Bulimija nervoza zahvaća približno 1,6% adolescenata i mladih žena te 0,5% muškaraca iste dobne skupine.

Kako prepoznati bulimiju?

Karakteristična je trajna i pretjerana zabrinutost za oblik i težinu tijela kod oboljelih. Ukućani mogu i primijetiti kako odjednom nestaju velike količine hrane, što bi moglo biti jedan od primjetnih simptoma. Također, još jedan simptom je preskakanje obroka i izbjegavanje hrane, što ukazuje na prisutnost restrikcije i prejedanja u kombinaciji. Nakon obroka, odlazak u kupaonicu na dulje vrijeme može biti još jedan znak da se nešto događa.

Komplikacije

Komplikacije kod bulimije nervoze obično su blaže u usporedbi s anoreksijom nervozom na prvi pogled. Dakle, nema dugoročnih posljedica poput osteopenije i osteoporoze, koje su tipične za stanje pothranjenosti. S obzirom da osoba ima normalnu tjelesnu težinu, češće može doći do blagog povećanja tjelesne težine. Međutim, ono što zaista zabrinjava kod osoba s bulimijom je disbalans elektrolita koji često proizlazi iz povraćanja ili zlouporabe laksativa i diuretika, što u konačnici može dovesti do iznenadne smrti. Nadalje, povraćanje može uzrokovati eroziju zubne cakline, povećanje žlijezda slinovnica pa i upalu jednjaka. Također su mogući ožiljci na zglobovima kao posljedica čestog izazivanja povraćanja.

Liječenje

Proces liječenja vrlo je sličan kao kod osoba s anoreksijom nervozom i zahtijeva multidisciplinarni pristup koji uključuje psihologe, psihijatre, nutricioniste, i interniste. S obzirom na spomenuto oštećenje zuba i stomatolozi i liječnici imaju ključnu ulogu u prepoznavanju ovog poremećaja.

Cilj terapije je uspostavljanje uravnoteženih obrazaca prehrane, što često uključuje postupno uvođenje svih namirnica u uravnoteženu prehranu. Često ljudi pogrešno misle da je cilj nutricionističkog pristupa osobi s bulimijom zabraniti namirnice s kojima se osoba prejeda, što zapravo može imati kontraproduktivne učinke. Umjesto toga, važno je osobi omogućiti konzumaciju tih namirnica, ali u umjerenim količinama. S obzirom da je ta vrsta mentalne restrikcije izražena kod osoba s bulimijom, tražimo neku sredinu koja omogućuje uravnotežen odnos prema hrani.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.