Je li jačanje imuniteta moguće?

virtualna 11.11.2021

Tijekom zimskih mjeseci često čujemo pitanje:“Kako da ojačam svoj imunitet?”. Na Internetu možemo naći niz članaka koji nam govore kako ćemo ojačati imunitet, koji su postupci potrebni da bi naš imunitet bio snažniji i vodio borbu protiv raznih infekcija.

Nutricionistkinja Andrea Bilandžija iz zagrebačke Poliklinike LabPlus razjašnjava osnovne pojmove i razbija mitove oko funkcioniranja imunološkog sustava.

Riječ “imunitet” se zapravo upotrebljava kada mislimo na funkciju imunološkog sustava. Ona se razlikuje od osobe do osobe, zbog čega je neka osoba češće, a neka rijeđe na udaru infekcija, odnosno zbog čega se neki brže, a neki sporije oporave.

Je li moguće ojačati imunitet?

Termin “ojačati imunitet” u praksi je pogrešno rečen. Zapravo se misli na podizanje imunološkog sustava na razinu koja je više od normalne. Imunološki sustav ne funkcionira na taj način i mi sami nismo u mogućnosti podići funkciju imunološkog sustava iznad realnih mogućnosti. Upravo iz tih razloga, ojačati imunitet zapravo znači dovesti funkciju imunološkog sustava na realnu razinu.

Umjesto toga, možemo pružiti potporu koju zahtjeva naš imunološki sustav, vođenjem zdravog načinom života, kretanjem u prirodi na svježem zraku, unošenjem hranjivih tvari u organizam za pravilan rad imunološkog sustava, osigurati si dovoljnu količinu sna.

Možemo li prevenirati razvoj infekcije?

Odgovor je: Da! Ključ leži u zdravoj i raznolikoj prehrani bogatoj proteinima i bjelančevinama, uz korištenje suplemenata (vitamini C i D, cink). Prije upotrebe svakako se posavjetujte sa stručnom osobom kako biste osigurali pravilni unos. Dobro je ne preskakati obroke kao i što je više moguće konzumirati domaću hranu. Isto tako, izbjegavanje “brze hrane” koja je bogata masnoćama na popisu je stvari koje treba što više izbjegavati.

Umjerena tjelesna aktivnost tijekom dana je dovoljna za pozitivan učinak na imunitet. Također, nošenje sa stresom u svakodnevnici može biti jako korisno tijekom jačanja imunološkog sustava. No, u danu bi si trebali pružiti i vrijeme za odmor kada ćemo odmoriti svoje tijelo od stvari kojima smo okruženi cijeli dan.

Vođenje zdravog načina života daje pozitivni učinak na imunološki sustav i služi kao prevencija razvoja raznih infekcija.

Možemo li se izliječiti narodnim lijekovima?

Izliječiti se ne možemo, no možemo pomoći pravilnom funkcioniranju imunološkog sustava.

  • Limunov sok– omogućuje dovoljan unos C vitamina koji su iznimno bitni kod prehlada i gripa kako bi se imunološki sustav bolje zaštitio od progresije zaraze.
  • Začini– kurkuma i češnjak (pokazuje antimikrobna i antioksidativna svojsta)
  • Čaj s medom i limunom– svi koristimo čaj s medom i limunom kada smo bolesni. Med je svojim prirodnim svojstvima dobra nadopuna limuna.
  • Domaća juha– omiljeno predjelo i topli obrok koji bismo trebali jesti kako nebismo dehidrirali.

Za više informacija pogledajte video!

 

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.