Cijepljenje: Zašto je važno?

virtualna 24.04.2023

Cijepljenje je ključni alat u sprječavanju širenja zaraznih bolesti te se smatra jednim od najvažnijih postignuća suvremene medicine. S ciljem podizanja svijesti o navedenome, posljednji tjedan u travnju obilježava se Svjetski tjedan cijepljenja.

Povodom toga, donosimo nekoliko važnih činjenica o cijepljenju.

  • Temeljita ispitivanja prethode stavljanju na tržište

Cjepiva se temelje na znanstvenim istraživanjima i rigoroznim sigurnosnim standardima. Sva cjepiva prolaze kroz temeljita ispitivanja i odobravaju ih relevantne zdravstvene agencije prije nego što se stave na tržište. Moderna cjepiva su sigurna i učinkovita, te pružaju zaštitu od ozbiljnih bolesti.

  • Postizanje „imuniteta stada“

Jedna od najvažnijih svrha cijepljenja je postizanje „imuniteta stada“. To znači da što veći broj ljudi u populaciji bude cijepljen, to je manja vjerojatnost širenja zaraznih bolesti.

  • Posebno važno za djecu

Redovito cijepljenje djece osigurava da su zaštićeni od ozbiljnih bolesti poput ospica, rubele, zaušnjaka, difterije, tetanusa, pertusisa i hepatitisa B. Cijepljenje štiti ne samo dijete koje je cijepljeno, već i ostalu djecu u školi i vrtiću te zajednicu u cjelini.

  • Zaštita osjetljivih skupina

Zarazne bolesti mogu povećati rizik od komplikacija, hospitalizacije i smrtnosti kod rizičnih skupina.  Cijepljenje pruža dodatnu zaštitu tim ranjivim skupinama, čime se smanjuje njihov rizik od infekcija i poboljšava njihovo zdravlje i dobrobit.

  • Društvena odgovornost

Cijepljenjem ne štitimo samo sebi, već i druge oko nas. To je posebno važno u slučaju zaraznih bolesti s visokom stopom širenja, gdje cijepljenje igra ključnu ulogu u suzbijanju pandemije i postizanju kolektivnog imuniteta.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.