Color doppler: Kako izgleda pretraga?

virtualna 28.08.2023

Color doppler je poseban način rada ultrazvuka kojim se određuju protoci kroz žile. Često ćete ga vidjeti označenog kao CD ultrazvuk, iako se zapravo koristi više vrsta doppler rada na ultrazvučnoj mašini.

v

Što trebate znate o ultrazvuku?

Liječnik pomoću sonde u vaše tijelo šalje zvučne valove toliko visokih frekvencija da ih vi ni ne čujete, niti osjetite te pomoću te iste sonde bilježi odbijanje zvučnih valova u vašim organima. Na taj način se generira slika.

Vjerujem da ste upoznati i s dopplerovim efektom gdje izvori zvuka, koji se gibaju, proizvode drugačiji zvuk od mirujućih. Pa tako auto koji juri prema i od vas proizvodi karakteristični vroom. Ultrazvučni stroj koristi isti princip da bi dokučio ide li krv u žilama prema njemu ili od njega i kojom brzinom. Ta informacija se na ekranu prikazuje crvenom i plavom bojom pa od tuda i dolazi ime color doppler. Liječnik tada može koristiti tu sliku, kao i krivulju protoka da bi dijagnosticirao prohodnost vaših žila.

Kada napraviti color doppler?

Na takvu dijagnostiku poslat će vas najčešće ako sumnjaju na poremećaj prokrvljenosti organa ili, češće udova. Tipičan primjer bi bili pacijenti kojima se javljaju bolovi u nogama nakon hodanja 200 ili 500 metara, što liječnici nazivaju intermitentna klaudikacija. Na doppler će vas poslati i neurolog ukoliko sumnja na začepljenje karotidnih arterija. Upravo je color doppler često prva pretraga u algoritmu obrade bolesti krvnih žila.

Color doppler vene koristi se u dijagnostici različitih venskih stanja. Sumnja na duboku vensku trombozu (manifestirana kroz simptome kao što su natečenost noge i crvenilo) te procjena ozbiljnosti safenofemoralne ili safenopoplitealne insuficijencije (protok krvi kroz glavne vene donjih ekstremiteta, uključujući venu safenu i poplitealne vene) kod proširenih površinskih vena nogu, predstavljaju važne indikacije za izvođenje ultrazvučnog pregleda vena.

Kako izgleda pretraga?

Color doppler predstavlja neinvazivnu, bezbolnu i brzu metodu pregleda. Obavlja se dok ležite na leđima, boku ili trbuhu, ovisno o vašem stanju. Nema potrebe za posebnom pripremom prije pregleda. Preporučuje se da odaberete udobnu odjeću kako bi se lakše pristupilo vašim nogama tokom pregleda vena. U slučaju da CD vena pokaže patološki nalaz, radiolog vas upućuje na daljnje pretrage. Cilj je pravovremeno utvrditi postoji li ugrušak u veni kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.