Dobra i loša hrana

virtualna 12.10.2021

U svakodnevici često čujemo kako se neka hrana opisuje kao dobra, zdrava ili super-hrana, a druga kao loša ili nezdrava. No, možemo li ih tako kategorizirati?

Kompleksnost

Prehrana svakoga pojedinca vrlo je složena i ovisi o mnogo čimbenika. Ona se nikako ne može okaraterizirati jednim obrokom ili namirnicom. Svaka namirnica  sastoji se od mnoštva nutrijenata od kojih su nam neki potrebni za pravilno funkcioniranje organizma, a neki nisu. Uzimajući u obzir složene strukture svake namirnice i različite potrebe svakoga pojedinca za određenim nutrijentima, vrlo je teško generalno odrediti da je neka namirnica “dobra” ili “loša” apsolutno za svakoga.

Neka hrana nutrtivno je siromašna, a energetski bogatija. Takvu hranu poželjno je konzumirati u manjoj mjeri, no i dalje se može uklopiti u pravilnu prehranu. Neka hrana, kao što je voće ili povrća, bogate su vitaminima, mineralima i vlaknima, ali za neke pojedince mogu biti štetne. Pa je tako na primjer mlijeko vrlo nutritivno bogata namirnica, obiluje proteinima, mineralima i vitaminima. No, za pojedince koji imaju laktoza intoleranciju mlijeko će dovesti probavnjih smetnji pa možemo reći da je za njih “loša”.

Doza

Također, o tome je li neka hrana “dobra” ili “loša” ovisit će doza u kojoj se ona konzumira. Čak i one namirnice koje se smatraju zdravima, ako se konzumiraju u prevelikim količinama mogu imati negativan učinak na zdravlje.

Individualnost

Najvažnije je biti svjestan svojih energetskih i nuritivnih potreba i težiti da unesemo ono što je našem organizmu potrebno iz nutritivno bogatih namirnica. Ako, nakon što ste zadovoljili nutritivne potrebe, i dalje imate prostor za unosom energije u redu je odabrati nutritivno siromašnije namirnice. S druge strane, bitno je znati ograničenja svoga organizma. Bilo da se radi o restrikciji unosa neke hrane zbog kroničnih stanja kao što su dijabetes ili gastritis. Ili o tome da se minimalno bavimo tjelesnom aktivnošću pa nam je zbog toga potreban manji unos energije i bjelančevina.

Nutricionistkinja Andrea Bilandžija pojašnjava zašto ovakav pogled na hranu nije poželjan. Naglašava kako je umjerenost najvažnija karakteristika pravilne prehrane.
Možda Vam ublaži i grižnju savjesti nakon konzumacije hrane koju ste do jučer percipirali lošom ili zabranjenom.

Poslušajte!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.