Najbizarniji slučajevi dr. House (Reaction video, 2. dio)

virtualna 16.02.2022

Reaction video – Slučajevi dr. House

Ako ste pratili seriju House (IMDb 8,7), navikli ste na njegov ekscentričan pristup pacijentima, ali i na bizarne slučajeve s kojima se svakodnevno susretao. Radni dani naših kolega liječnika nisu toliko dinamični i izazovni – nasreću ili nažalost.

Nakon uspješnogprvog reaction videa na greške iz serije dr. House, dr. Nikola je pripremio još jedan!

Testosteron na koži

Prvi slučaj o kojem se ovdje radi jest previsoka doza testosterona kod djevojčice, ni manje ni više, nego zbog – zagrljaja s ocem. Naime, otac koristi neki suplement hormona testosterona, zbog čega izlučuje testosteron na kožu i prenosi dodirom na druge ljude. Dr. Nikola govori kako je ovakva situacija nevjerojatna, zbog dvije stvari. Prvo, teško da suplement testosterona može dovesti do tolike koncentracije testosterona kod tog oca. Realnije je očekivati kako mu se koncentracija testosterona normalizirala, ako je u startu imao manjak ovog hormona. Drugo, znojenjem lučimo mali dio tvari poput testosterona pa je gotovo nemoguće nekome prenijeti višak hormona dodirom.

Dolaskom toplijih mjeseci, sve više se znojimo. Znojenje je normalan fiziološki proces, kojem je cilj regulirati tjelesnu temperaturu, hlađenjem površine kože. Svatko od nas se znoji na drugačiji način, no činjenica je kako se u većoj mjeri znoje muškarci, starije osobe, osobe s većom tjelesnom težinom, osobe koje se bave tjelesnom aktivnošću ili su pod stresom. Dodatno, neka zdravstvena stanja, ali i visoka temperatura zraka te drugi okolinski uvjeti mogu utjecati na veće znojenje.

Zoonoze

Zoonoze su zarazne bolesti zajedničke ljudima i nekim životinjama. Iako na prvi spomen možemo pomisliti kako se to baš i ne događa, neke procjene su kako se šest od deset poznatih zaraznih bolesti može smatrati zoonozom, a čak do tri od četiri zaraznih bolesti ljudima prenesu životinje.

Dr. Nikola komentira slučaj koji zadesio dr. Housea, u kojem prostitutka dolazi sa streptokoknom upalom grla i nekim drugim simptomima. Nakon njenog drugog dolaska u bolnicu, dr. House zaključuje kako ima zoonozu. Ni manje ni više, zato jer je općila s magarcem.

Poznate zoonoze su:

  • Bjesnoća
  • Trihineloza
  • Bedrenica
  • Listerioza
  • Kampilobakterioza
  • Q groznica

U hrvatskim bolnicama rijetko ćemo susresti liječnika poput dr. Gregory House. U hrvatskim ordinacijama rijetko ćemo susresti slučajeve kakve dobiva dr. Gregory House. No, naš dr. Nikola svejedno ističe ovu medicinsku seriju kao jednu od njemu najdražih, u kojem svatko od nas ipak može ponešto naučiti o zdravlju i zdravstvu.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.