Društvene mreže i zdravstveni savjeti

virtualna 03.06.2022

Društvene mreže sjajan su izvor zabave i zanimljivih informacija. U nekoliko klikova možemo saznati sve što nam padne na pamet, provjeriti što rade naši prijatelji i pratitelji, zaviriti u privatne živote celebrity-a.

Društvene mreže- izvor informacija ili?

No, znate li da su brojna istraživanja dokazala kako su društvene mreže velik izvor pogrešnih informacija o zdravlju? Neke pogrešne informacije se dijele namjerno, a neke slučajno – jer se pogrešno protumače nalazi nekih istraživanja. U prenošenju se zaboravi neka ključna informacija koja mijenja smisao cijele poruke ili nešto što vrijedi za nešto. Ili se pak pogrešno se generalizira na nešto drugo. Osim toga, prisutnost lažnih stručnjaka i nedovoljno kvalificiranih osoba na tim platformama može potaknuti širenje dezinformacija i stvaranje zablude među korisnicima. Isto tako, mnogi korisnici dijele svoja iskustva, preporuke ili savjete bez stručne potvrde ili znanstvene osnove. Pogrešne informacije o zdravlju češće su prisutne na društvenim mrežama s vrlo brzim protokom informacija – kao što su Twitter i TikTok!

Ovakvo pogrešno tumačenje i prenošenje informacija može se dogoditi i najpouzdanijim medijima, u kojima cijeli timovi provjeravaju vjerodostojnost informacija. No, znamo kako na društvenim mrežama mogu objavljivati baš svi.

 

Dr. Nikola komentira TikTok zdravstvene savjete

Naš dr. Nikola za vas je odabrao i prokomentirao pet (loših) TikTok zdravstvenih savjeta.

Za još ovakvih videa, pratite Savjete dr. Nikole.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.