Kakve veze imaju šećerna bolest i erektilna disfunkcija?

virtualna 20.07.2020

Prof. dr. sc. Mladen Krnić, dr. med. u video ordinaciji o dijabetesu izdvojio je citat za koji smatra da vrhunski opisuje dijabetes, a on glasi: „Šećerna bolest je bolest za pametne liječnike i pametne pacijente.“

U videu nađite odgovore na pitanja:

  • Imam dijabetes tip dva, nedavno sam imao sam ozljedu stopala, ali dugo nisam ništa primijetio, kako to?
  • Što mogu učiniti da zaštitim stopala od teških komplikacija šećerne bolesti?
  • Nedavno sam saznala da imam šećernu bolest i od tada me prati loše raspoloženje, je li to povezano?
  • Postoji li recept za motivaciju nas dijabetičara?

Profesor Mladen Krnić također savjetuje na koji način voditi brigu o stopalima koja su kod bolesnika sa šećernom bolesti dio tijela u posebnoj opasnosti od razvoja kroničnih komplikacija. Ističe da je važno voditi brigu o higijeni stopala, pripaziti da obuća bude udobna i redovito pregledavati stopala za eventualne ozljede koje osoba nije osjetila. Imajte to na umu ako bolujete od dijabetesa ili skrbite o bližnjoj osobi s tom kroničnom bolesti.

 

Erektilna difunkcija i šećerna bolest

Šećerna bolest sa sobom nosi i za neke, neugodna pitanja. Liječnici često napominju da za njih nema tabu tema pa imajte to na umu kada s njima razgovarate. Kada nešto što vam je neugodno reći ne kažete svome liječniku, to može imati dugotrajne štetne posljedice na vaše zdravlje, a njemu je moglo biti signal da reagira i da zajedno prevenirate poteškoće. Jedna od takvih tema sigurno je i erektilna disfunkcija, iako je puno češća teškoća nego što pojedinac može misliti. Jedan od uzroka može biti neregulirana šećerna bolest.

Odgovore na često neizgovorena pitanja daje dijabetolog prof.dr.sc. Krnić.

 

Novo Nordisk Hrvatska d.o.o. sudjeluje isključivo kao jedan od sponzora projekta „Virtualne ordinacije“, te nema nikakvog utjecaja na formu i sadržaj iznesenih predavanja na ovoj platformi. Svi stavovi izneseni na predavanjima osobni su i stručni stavovi liječnika.

Ovaj članak sponzorira Novo Nordisk

Abbott

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.