Prehrana za dijabetičare

virtualna 21.09.2020

Dijabetička dijeta prikladna je za osobe oboljele od dijabetesa tip 1 i tip 2. Cilj ovakve dijete je regulacija glukoze u krvi. Regulaciju možemo postići pomnim biranjem tipa i količine namirnica te  vremenskim rasporedom obroka kroz dan. Od klasičnih prehrambenih obrazaca, najsličniji dijabetičkoj prehrani bio bi obrazac mediteranske prehrane.U nastavku doznajte kako treba izgledati prehrana za dijabetičare.

Mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana je ona koja se pokazala najblagotovornijom za zdravlje, kako dijabetičara, tako i ostale populacije. Ona se temelji na visokom unosu nezasićenih masnih kiselina iz maslinova ulja, orašastih plodova i ribe, zatim, puno povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki. Visok unos orašastih plodova, voća, povrća i mahunarki doprinosi visokom unosu vlakana. Vlakna usporavaju apsorpciju glukoze pa se tako njena razina u krvi sporije podiže. Konzumacija mesa ograničava se na dva puta tjedno, dok se naglasak stavlja na unos peradi. Mediteranska dijeta temelji se na namirnicama niskog glikemijskog indeksa.

Glikemijski indeks

Glikemijski indeks je mjera koja pokazuje koliko konzumacija određene namirnice povisuje razinu glukoze u krvi u odnosu na kristalni šećer. Za oboljele od dijabetesa preporučuje se konzumacija hrane niskog glikemijskog indeksa što ne isključuje konzumaciju namirnica visokog glikemijskog indeksa u umjerenim količinama. Glikemijski indeks dobar je pokazatelj reakcije tijela na unesenu glukozu, no nikako ne treba biti jedini orijentir. Neke namirnicem iako imaju visoki glikemijski indeks, vrlo su kvalitetne zbog svog nutritivnog sastava. Primjer takve namirnice je lubenica. Kod namirnica visokog glikemijskog indeksa najbitnije je paziti na količinu namirnice koja se konzumira te s kojim se namirnicama kombinira unutar obroka.

Oralne formule za dijabetes

Specifične formule za dijabetes temelje se na količini enrgije, brzini apsorpcije hranjivih tvari i korisnom učinku dodanih hranjivih tvari. Osnova enteralnih formula su ugljikohidrati niskog glikemijskog indeksa. Sastoje se i od topivih vlakana koja usporavaju apsorpciju glukoze u krv. Također, sadrže nezasićene masne kiseline koje putem različitih procesa reguliraju šećernu bolest. Ovakvi pripravci pomažu u regulaciji tjelesne mase i kod bolesnika s prekomjernom tjelesnom masom, ali i kod pothranjenih bolesnika. Mogu se koristiti kao dodatni, međuobrok ili kao zamjena za obrok.

Doc. dr. sc. Mladen Krnić, dr. med., spec. endokrinologije i dijabetologije u novoj Virtualnoj ordinaciji govori kako izgleda prehrana za dijabetičare. Pri tome ističe kako kada se govori o dijeti zapravo se govori se o načinu prehrane.

Poslušajte više!

Ovaj članak sponzorira Abbott

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.