Rak, tumor ili karcinom- koja je razlika?

virtualna 05.02.2024

Razumijevanje razlika između raka, karcinoma i tumora ključno je za jasnije percipiranje raznolikosti zloćudnih bolesti koje mogu zahvatiti ljudski organizam. Često se u govoru koriste riječi “rak”, “karcinom” i “tumor” naizmjenično, no u medicinskom kontekstu, svaki izraz ima precizno određeno značenje.

Karcinom

Karcinom, najčešći oblik raka, započinje u stanicama koje oblažu sluznice različitih organa poput jetre, bubrega, gušterače i debelog crijeva. Epitelne stanice, koje čine prvi sloj sluznice, doživljavaju nekontroliranu diobu, prodirući u okolna područja te imaju potencijal formiranja metastaza na udaljenim mjestima. Važno je razumjeti da su sarkomi također podvrsta raka, stvarajući se u vezivnim tkivima tijela poput mišića, kostiju i živaca. Dok druge podvrste obuhvaćaju limfome, leukemije i mijelome, svaka proizlazeći iz specifičnih vrsta stanica.

Limfom, leukemija i mijelom

Limfom nastaje u limfnim čvorovima i stanicama imunološkog sustava, posebno limfocitima (T ili B stanice). Leukemija se pak razvija u nezrelim krvnim stanicama koje proliferiraju u koštanoj srži, uzrokujući nakupljanje abnormalnih krvnih stanica. Nadalje, mijelom je maligni tumor koji nastaje u stanicama koštane srži.

Tumor i rak

Općenito, termin “tumor” se koristi za opisivanje svake izrasline. A u medicini se naziva i novotvorina. Onkološki gledano, tumore dijelimo na benigne i maligne. Pojam “rak” specifično označava maligne tumore, pri čemu je karcinom samo jedna od podvrsta malignih tumora. Postoji više od 100 vrsta različitih rakova.

Tumore se klasificira u dvije osnovne kategorije:

  • Solidne tumore koji obuhvaćaju rak organa ili tkiva
  • Hematološke tumore, koji zahvaćaju limfno ili hematopoetsko tkivo

Unatoč razlikama u lokalizaciji, oba tipa tumora dijele sličnosti u nekontroliranom rastu abnormalnih stanica. Solidni tumori često stvaraju izrasline ili višestruke izrasline, dok hematološki tumori svojim nekontroliranim rastom i umnožavanjem predstavljaju prijetnju normalnim stanicama koje se šire tijelom putem krvotoka. Bitno je razlučiti terminologiju kako bismo precizno govorili o specifičnostima različitih oblika zloćudnih bolesti.

  • Važno: Tumor se može, ali i ne mora razviti u rak.

Dijagnostika

Tumorski markeri su biomarkeri koji se mogu detektirati u krvi, urinu ili tkivima osoba koje pate od malignih oboljenja. Različite vrste markera povezane su s određenim tumorima ili skupinama malignih tumora, igrajući ključnu ulogu u onkologiji za identifikaciju prisutnosti i aktivnosti bolesti. Bitno je naglasiti da tumorski markeri sami po sebi nisu apsolutni dijagnostički testovi. Konačnu dijagnozu uvijek treba potvrditi biopsijom, a povišene razine tumorskih markera ne nužno ukazuju na maligno oboljenje kod osobe.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.