Idemo na pivo?

virtualna 08.08.2022

Pivo je jedno od najomiljenijih ljetnih (alkoholnih) pića i vjeran sudionik ljetnih druženja, bilo da se radi o kartanju na plaži, roštiljanju u vrtu ili izletu na neko gorje. Vjerojatno se zato i tijekom ljeta obilježava Međunarodni dan piva (5. kolovoz).

Prema izvješću Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, pivo je peto najčešće konzumirano piće u svijetu. Nastaje fermentacijom, odnosno metabolizmom mikrorganizama. Na svijetu postoji više od 100 vrsta piva, a najpopularnije su ale, lager, pilsner i stout. U zadnje vrijeme sve je više craft piva, koje proizvode male pivovare, ali s kvalitetnijim sastojcima i u manjim količinama u odnosu na velike komercijalne pivovare.

Zanimljivosti dr. Nikole

  • Pivo je jedno od najstarijih alkoholnih pića, drago i drevnim Egipćanima i Sumeranima.
  • Iako količina alkohola uglavnom varira između 3% i 6%, postoji i vrsta piva s gotovo 70% alkohola.
  • Kina je najveći proizvođač piva u svijetu.
  • U Češkoj je otvoren prvi muzej piva.
  • Konzumacija piva može nas učiniti privlačnijima komarcima.

Alkohol u pivu

Dugotrajno i prekomjerno konzumiranje alkohola utječe na jetru, dovodeći do alkoholne masne jetre, njene fibroze pa i ciroze. Ciroza jetre životno je ugrožavajuće stanje bez lijeka, a jedino rješenje je transplantacija jetre. Dr. Nikola je već upozoravao na važnost umjerene konzumacije alkohola, podsjeti se ovdje.

Najviša preporučljiva količina unosa čistog alkohola u danu iznosi 10g za žene i 20g za muškarce žene. Na tjednoj razini, dopušteno je do 14 jedinica alkohola, no ne preporučuje se da se tolika količina unese u istom danu. Dapače, idealno bi bilo da se nekoliko dana u tjednu uopće ne konzumira alkohol.

Da se vratimo na pivski jezik, smjernice za konzumaciju alkohola nalažu da se žene ograniče na jednu čašu piva dnevno (0,25L). Muškarcima su u danu dopuštene dvije čaše piva, odnosno jedno veliko pivo od 0,5L.

Podsjetnik

Alkoholna pića mogu nas učiniti podložnijima dehidraciji, što se lako događa u ljetnim mjesecima, a može ostaviti posljedice na organizam. Pri višim temperaturama zraka, unosite i veće količine tekućine, najbolje vode i nezaslađenih biljnih čajeva!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.