Iskustvo pacijenata: Atopijski dermatitis

virtualna 25.09.2021

Atopijski dermatitis kronična je sistemska bolest, koja se uglavnom javlja u ranoj dječjoj dobi. Kod većine bolesnika bolest prolazi odrastanjem, no kod dijela je prisutan i u odrasloj dobi. Isto tako, dijelu bolesnika se bolest prvi puta može javiti tijekom adolescencije ili odrasle životne dobi.

Možemo zaključiti kako svaka osoba ima svoj put s atopijskim dermatitisom. Zato smo upitali troje bolesnika da s nama podijele svoje iskustvo s atopijskim dermatitisom. Što je zapravo atopijski dermatitis najbolje mogu opisati osobe koje svakodnevno žive s njim. Upoznajte Moranu (14), Dennya (26) i Danijelu (46).

Iskustvo pacijenata: Atopijski dermatitis

Razgovarali smo o tome kada im se atopijski dermatitis prvi put javio te koje su bile reakcije njih samih i njihovih bližnjih na pojavu ove bolesti. Opisuju kako im se bolest danas manifestira te što ih najviše frustrira kada je riječ o atopijskom dermatitisu.

U videima stručnjaka u sklopu naše Virtualne ordinacije za atopijski dermatitis, čuli smo kako se atopijski dermatitis može javiti udružen s nekim drugim zdravstvenim stanjima. Morana nam je ispričala kako je u djetinjstvu imala alergiju na hranu, Dennyeva astma se gotovo potpuno povukla javljanjem atopijskog dermatitisa, a Danijela otkriva jesu li njena djeca naslijedila sklonost atopiji.

Dan pacijenata s atopijskim dermatitisom

Naši bolesnici ispričali su kako izgleda njihov dan te što podrazumijeva njega kože za njih, pogotovo u ove iznimne pandemijske dane. Danijela i Denny su istaknuli koliko im je važno razumijevanje poslodavca u procesu liječenja atopijskog dermatitisa. Svi su hrabro odgovorili na pitanja o svom putu učenja i prihvaćanja bolesti.

 

Kako se nositi s atopijskim dermatitisom

Atopijski dermatitis je bolest koju mogu pogoršati određeni okidači. Porazgovarali smo s bolesnicima o tome što njima najteže pada. Kao što su svi naši stručnjaci u Virtualnoj ordinaciji za atopijski dermatitis isticali važnost pravilne njege kože, tako i bolesnici opisuju svoje rituale njege atopične.

Virtualna ordinacija za atopijski dermatitis

Iskustvo pacijenata uvijek je korisno poslušati. Nadamo se da su Morana, Denny i Danijela prikazali kako je atopijski dermatitis moguće uspješno kontrolirati.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.