Kako pravilno previjati ranu?

virtualna 24.02.2022

Svakome se dogodila nezgoda u kućanstvu, bilo u kuhinji ili u vrtu. Trenutak neopreza i – rana! Iako pogled na krv može biti zastrašujuć, pokušajte ostati smireni i potražiti pomoć nekog od ukućana. Pitate se kako pravilno previjati ranu?

Ako ste sami u kućanstvu, duboko udahnite i slijedite savjete našeg Dr. Nikole.

 

Kako pravilno previjati ranu? Upute:

Dezinficiranje rana

Iako smo odrasli s uputom da se rana dezinficira domaćom rakijom, u kućanstvu bismo ipak trebali imati neki kupovni dezinficijens. Takvi proizvodi su medicinski testirani i sigurni za uporabu na otvorenim ranama, što većina domaće proizvedenih alkoholnih pića ne može garantirati. Dezinfekcija rane je postupak koji se koristi za ubijanje mikroorganizama koji mogu uzrokovati infekciju. Ovisno o vrsti i težini rane, te lokalnim preporukama i dostupnim materijalima, postoji nekoliko načina za dezinfekciju rane. Prije svega je važno da imate čiste ruke. Potom ranu nježno očistite te isperite fiziološkom otopinom. Nakon ispiranja, dezinficirajte ju kako biste ubili preostale mikroorganizme.

Gaza ili flaster

Nakon što je rana očišćena, potrebno je napraviti pritisak na to mjesto kako bi se krvarenje zaustavilo te zaštititi ranu. Ako nemate sterilnu kompresnu gazu i neku vrstu povoja ili zavoja, možete koristiti i flaster, ukoliko odgovara veličinom. Otvorena rana plodan je teritorij za nakupljanje virusa i bakterija, koje su svuda oko nas. Važno je koristiti čisti materijal i izbjegavati dodirivanje unutarnje strane preljeva koji dolazi u kontakt s ranom.

Detaljnije upute poslušajte u videu!

 

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.