Koja je razlika između šećerne bolesti tip 1 i tip 2?

virtualna 27.07.2020

Šećerna bolest ili dijabetes česta je kronična bolest. No, velik broj ljudi, pa čak i samih bolesnika, nije siguran u razliku između šećerne bolesti tipa 1 i šećerne bolesti tipa 2. Dodatno, upozorio je i na važnost tjelovježbe i pravilne prehrane u liječenju oba tipa šećerne bolesti.

Razliku i sličnosti između dva tipa šećerne bolesti pojašnjava dr.sc. Tomislav Božek, specijalist endokrinologije s dijabetologijom. Istaknuo je kako neliječena ili loše kontrolirana šećerna bolest može dovesti do ozbiljnih komplikacija, pa i dijabetičkog stopala, stanja koje se često zahtjeva amputaciju.

Dodatno, dr.sc. Tomislav Božek istaknuo kako je sve više djece i mladih pretilo i neaktivno, zbog čega se sve češće šećerna bolest tipa 2 otkriva u ranoj životnoj dobi.

Novo Nordisk Hrvatska d.o.o. sudjeluje isključivo kao jedan od sponzora projekta „Virtualne ordinacije“, te nema nikakvog utjecaja na formu i sadržaj iznesenih predavanja na ovoj platformi. Svi stavovi izneseni na predavanjima osobni su i stručni stavovi liječnika.

Ovaj članak sponzorira Novo Nordisk

Abbott

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Partnerski portal
Virtualna ordinacija Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.