Kolonoskopija: Sve što trebate znati o tom pregledu

virtualna 30.10.2022

Zloćudne bolesti debelog crijeva sve su češće u našoj populaciji pa neki to nazivaju i modernom epidemijom. Radi prevencije težih slučajeva uveden je program probira i ranog otkrivanja koji uključuje pregled koji se zove kolonoskopija.

Kolonoskopija

Što je kolonoskopija, kako izgleda zahvat i koliko često se provodi, samo su neka od pitanja na koja je odgovorio naš dr. Nikola u videu:

Kako izgleda kolonoskopija?

Kolonoskopija je endoskopska tehnika što znači da uključuje korištenje male kamere na vrhu savitljive cijevi kojom liječnik može zaviriti u vaše tijelo i ustanoviti što se događa unutra. Ta cijev se zove kolonoskop, a liječnik koji vrši taj zahvat zove se interventni gastroenterolog.

Radi bolje vidljivosti postupak zahtjeva prethodno “čišćenje” odnosno pijenje preparata koji uzrokuje pražnjenje crijeva od njihovog sadržaja. Crijeva se tijekom postupka također napuhuju kako bi se vidjela sluznica crijeva što može izazvati neugodu. Taj zrak nakon pretrage mora izaći van pa su vjetrovi normalna stvar koje se ne morate sramiti.

Kolonoskopija je specijalistička pretraga koju propisuje liječnik specijalist. Ovisno o nalazu nekima će se preporučiti ponavljanje kolonoskopije svakih nekoliko godina. Svakako je potrebno početi provoditi mjere probira poput hemokult testova s 45 godina ili ranije u slučaju pojave raka debelog crijeva u obitelji. Za sve detalje obratite se svom liječniku obiteljske medicine.

Neugoda i strah od boli-tabu o kolonoskopiji

Kolonoskopija se vrši kroz analni otvor što mnogima može izazvati neugodu i strah, ali treba imati na umu da dolazite u specijalističku ustanovu gdje se nalazi liječnik koji se tim poslom bavi svaki dan i čiji cilj je smanjiti vašu neugodu i pomoći vašem zdravlju.

Ako kolonoskopija dovodi do značajnih bolova moguće ju je provesti i u anesteziji. Međutim, zbog manjka anesteziologa u Hrvatskoj takve termine je teže dobiti, odnosno liste čekanja su nažalost duže. No, ova informacija ne smije Vas spriječiti da krenete na vrijeme s preventivnim pregledima. Zakažite termin još danas!

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.