Savjeti dr. Nikole: Kompletna krvna slika
Savjeti dr. Nikole: Kompletna krvna slika

Savjeti dr. Nikole: Kompletna krvna slika

Sigurno ste nekada na uputnici za vađenje krvi susreli kraticu KKS? 

KKS je kratica za kompletnu krvnu sliku, koja objedinjuje crvenu krvnu sliku (CKS) i diferencijalnu krvnu sliku (DKS). Obično ste upućeni napraviti kompletnu krvnu sliku kako bi se vidjelo generalno staje u organizmu. Neke komponente KKS mogu upućivati na postojanje upalnog procesa, alergije ili anemije.  

Naš dr. Nikola pojašnjava što sve sadržava nalaz kompletne krvne slike. 

Hemoglobin

Hemoglobin je vrsta proteina u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima), odgovoran za prijenos kisika iz plućnih mjehurića u periferna tkiva. Manjak hemoglobina može upućivati na anemiju. 

Eritrociti

Eritrociti ili crvene krvne stanice sadrže hemoglobin, koji prenosi kisik i ugljični dioksid. 

Trombociti

Trombociti ili krvne pločice, bezbojne su čestice koje sudjeluju u zgrušavanju krvi.

Leukociti

Leukociti ili bijele krvne stanice, sastavni su dio obrambenoga sustava organizma. U krvi razlikujemo pet vrsta:

  • Limfociti su vrsta leukocita koji se nalaze se u krvi, limfnim organima, koštanoj srži, crijevnoj sluznici i drugdje. Razlikujemo limfocite B, odgovorne su za humoralnu imunost i limfocite T za staničnu imunost.
  • Neutrofilni granulociti su vrsta leukocita sa zrncima u citoplazmi, a povišene vrijednosti mogu upućivati na bakterijsku infekciju. 
  • Monociti su najveće stanice u krvi, koje sudjeluju u obrani organizma uklanjanjem odumrlih i oštećenih tkiva, stanica te stranih čimbenika. 
  • Eozilni granulociti su vrsta leukocita, čija povišena koncentracija u krvi može upućivati na infekciju uzrokovanu parazitima. 
  • Bazofilni granulociti su vrsta leukocita, a povišena koncentracija može se izmjeriti kod osoba sklonih alergiji. 

 

Važna napomena

Ako neka od ovih stavki odudara na Vašem krvnom nalazu, ne znači da nešto nije u redu s Vama! Svaka osoba se razlikuje i ima svoje referentne vrijednosti unutar kojih se nalaze pojedini parametri. 

Savjetuje se da kompletnu krvnu sliku (KKS) učinite jednom godišnje. Osim što ćete provjeriti cjelokupno zdravstveno stanje, upoznat ćete svoje tijelo i uobičajene koncentracije pojedinih krvnih parametara - baš za Vas. 

 

BUDITE U TIJEKU

Prijavite se na naše
novosti!

Prenosimo novosti iz virtualnih ordinacija ravno u Vaš virtualni sandučić.
Error message
Newsletter

Suradne ustanove

Solmed
Poliklinika Fleur
Poliklinika LabPlus
Ljekarna Marušić