Kronična opstruktivna bolest pluća: Upoznajte neprijatelja disanja

virtualna 17.10.2023

Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) je ozbiljna i progresivna plućna bolest koja utječe na kvalitetu života milijuna ljudi širom svijeta. KOPB je karakteriziran suženjem dišnih puteva i oštećenjem plućnog tkiva, a pušenje je glavni faktor rizika za njegov razvoj.

KOPB predstavlja globalni zdravstveni izazov s ozbiljnim socijalno-ekonomskim posljedicama. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), KOPB je 2020. godine bila treći vodeći uzrok smrti u svijetu, s procijenjenih 3,3 milijuna umrlih. Predviđa se da će KOPB postati treći vodeći uzrok smrti do 2030. godine.

Uzroci i rizik

Pušenje je najvažniji faktor rizika za KOPB. Više od 85% slučajeva KOPB-a povezano je s pušenjem, dok izloženost pasivnom pušenju također može pridonijeti bolesti. Izloženost štetnim česticama na radnom mjestu, kao što su prašina, kemikalije i dim, također može uzrokovati KOPB. Genetski faktori i predispozicija također igraju ulogu u pojavi KOPB-a.

Simptomi KOPB-a

Glavni simptomi KOPB-a uključuju:

  • Kronični kašalj
  • Iskašljavanje sputuma
  • Kratak dah
  • Štucanje tijekom disanja

Osobe s KOPB-om mogu doživjeti varijacije simptoma tijekom dana i pogoršanja, poznata kao egzacerbacije. Egzacerbacije mogu uključivati povećanu zaduhu, kašalj i promjene u boji iskašljaja.

Dijagnoza: Kronična opstruktivna bolest pluća

Dijagnoza KOPB-a postavlja se temeljem simptoma, anamneze pušenja i dijagnostičkih testova, uključujući spirometriju, rendgenske snimke pluća i krvne pretrage. Spirometrija je ključni test koji mjeri kapacitet pluća i brzinu protoka zraka. Krvne pretrage mogu ukazati na prisutnost upale i druge promjene u tijelu.

Upravljanje

Upravljanje KOPB-om usmjereno je na olakšavanje simptoma, usporavanje napredovanja bolesti i poboljšanje kvalitete života. Lijekovi, kao bronhodilatatori i kortikosteroidi, koriste se kako bi proširili dišne puteve i smanjili upalu. Prestanak pušenja ključan je za usporavanje napredovanja KOPB-a. Fizička aktivnost i pravilna prehrana mogu pomoći u očuvanju kondicije i jačanju pluća.

Komplikacije

Napredovanje KOPB-a može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući respiratorno zatajenje, srčane probleme i smanjenje sposobnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti.
Kronična opstruktivna bolest pluća je ozbiljna bolest koja zahtijeva dugotrajno upravljanje i praćenje. Pravovremen pregled i suradnja s liječnikom ključni su faktori za kontrolu KOPB-a i očuvanje zdravlja pluća.

  • Važno: Osobe s KOPB-om trebaju biti svjesne svojih simptoma, pratiti njihovu progresiju i slijediti liječničke preporuke kako bi poboljšale svoje šanse za kvalitetniji i zdraviji život.
PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.