Respiratorne infekcije i KOPB: Izazovi i preventivne mjere

virtualna 17.10.2023

Oboljeli od KOPB-a već imaju sužene dišne puteve i upalne promjene u plućima, što ih čini ranjivijima na infekcije. Respiratorne infekcije, poput prehlade, gripe, COVID-19 ili infekcija donjeg respiratornog trakta, mogu uzrokovati ozbiljna pogoršanja simptoma KOPB-a, što dovodi do poteškoća u disanju, povećanog kašlja i iskašljavanja, te često zahtijeva hospitalizaciju.

Respiratorne infekcije i simptomi

Oboljeli od KOPB-a trebaju biti svjesni simptoma respiratornih infekcija, kao što su:

  • Povećanje kašlja
  • Iskašljavanje
  • Poteškoće u disanju
  • Povišena tjelesna temperatura

U slučaju sumnje na infekciju, važno je konzultirati se s liječnikom što je prije moguće kako bi se započelo liječenje, uključujući primjenu antibiotika, ako je potrebno.

Što možete poduzeti?

  • Cijepite se

Cjepiva protiv gripe i pneumokoka su ključna zaštita za KOPB pacijente. Poželjno je cijepiti se protiv gripe svake godine jer se virus mijenja svake sezone. Cjepivo protiv pneumokoka pruža zaštitu od bakterijskih infekcija koje mogu izazvati ozbiljne komplikacije i obično je dovoljno obaviti jednom.

  • Promijenite navike

Uz cijepljenje kao najučinkovitiju preventivnu mjeru, bitno je obratiti pozornost na vlastite postupke i navike i pokušati primijeniti navike koje umanjuju rizik za razvitak respiratornih infekcija.
Pokušajte smanjiti svjesno izlaganje izvorima zaraza kao što su rizični prostori i doticaj s oboljelima.

Potrebno je izbjegavati mjesta, osobito zatvorene prostore, gdje se okuplja veći broj ljudi u malom ili loše provjetrenom prostoru, osobito tijekom hladnijih mjeseci i u vrijeme epidemija respiratornih infekcija. Ukoliko se navedeno ne može izbjeći, nošenje zaštitnih maski u takvim uvjetima se pokazalo korisnim u sprječavanju prijenosa infekcije i smanjivanju rizika za pogoršanje KOPB.

  • Higijena

Također, osobna higijena izrazito je bitna u smanjenju rizika za razvoj respiratornih infekcija. Redovito pranje ruku sapunom i vodom može spriječiti širenje virusa i bakterija. Perite ruke prije jela, nakon povratka kući i nakon kašljanja ili kihanja. Korištenje dezinficijensa za ruke može biti korisno kada nema pristupa vodi i sapunu. Također, pripazite da prljavim rukama ne dodirujete lice, nos i oči.

Osim osobne higijene, vrlo je važna i higijena okoliša, odnosno održavanje prostora u kojem boravite čistim. Redovito čišćenje i dezinfekcija površina koje često dodirujete (ručke vrata, tipkovnice, telefonske slušalice i sl.) može spriječiti širenje infekcija.

Respiratorne infekcije predstavljaju ozbiljan rizik za oboljele od KOPB-a, ali pravilne preventivne mjere i rano prepoznavanje simptoma mogu značajno smanjiti ovaj rizik. Cijepljenje, higijena ruku i osobna higijena ključni su elementi u zaštiti zdravlja KOPB pacijenata. Redoviti kontakt s liječnikom i brza reakcija na simptome infekcija također su važni koraci u očuvanju kvalitete života i zdravlja pluća.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.