Simptomi KOPB-a (kronične opstruktivne plućne bolesti)

virtualna 17.10.2023

KOPB označava kroničnu opstruktivnu plućnu bolest. U toj bolesti dolazi do trajnog suženja (opstrukcije, pa otuda riječ „opstruktivna“) dišnih putova što onemogućuje normalno pražnjenje zraka iz pluća u izdahu. Zbog te se pojave javljaju određeni simptomi KOPB-a. Naime, kada u plućima postoji „zaostali“ zrak, novi teško ulazi te će osoba s ovom bolešću imati upravo taj osjećaj – teškog udisanja zraka, odnosno otežanog disanja što u medicini označavamo riječju zaduha.

Zbog toga će Vas liječnici često pitati da opišete koliku zaduhu imate, odnosno, koliko jako vam nedostaje zraka dok pokušavate normalno disati. Osim što dišni putevi mogu biti trajno suženi, kod nekih oboljelih mogu se naći i dodatne karakteristike na plućima, poput emfizema (trajno oštećenje plućnog tkiva) i kroničnog bronhitisa (dugotrajno stvaranje gustog sekreta koji se otežano iskašljava).

Kako se bolest manifestira?

Simptomi koji se u KOPB najčešće javljaju su:

  • Kratkoća daha
  • Osjećaj gušenja pri umjerenim naporima i svakodnevnim aktivnostima
  • Dugotrajni kašalj i pojačano iskašljavanje većih količina sluzi

Uz navedeno se mogu javiti i piskanje u prsima pri izlaganju hladnom zraku, prilikom promjene vremena ili kod izloženosti zagađenom zraku. Svaka osoba s KOPB ima neku kombinaciju navedenih tegoba, a povremeno je moguće da osjeti i pogoršanje tih tegoba.

Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) je dugotrajna, progresivna bolest pluća koja se često razvija kao posljedica pušenja i izloženosti štetnim česticama u zraku. Simptomi kronične opstruktivne plućne bolesti mogu varirati u težini, ali uključuju sljedeće:

  • Kašalj:

Kronični kašalj kod osoba s KOPB-om obično je uporan i može trajati najmanje tri mjeseca tijekom godine u najmanje dvije uzastopne godine. Simptomi koji se u KOPB najčešće javljaju su kratkoća daha i osjećaj gušenja pri umjerenim naporima i svakodnevnim aktivnostima, dugotrajni kašalj i pojačano iskašljavanje većih količina sluzi. Kašalj je često jutarnji i može biti suh ili iskašljavajući (produktivan), s tendencijom iskašljavanja sputuma.

  • Iskašljavanje sluzi:

Osobe s KOPB-om često imaju problema s iskašljavanjem veće količine sluzi. Boja i konzistencija sluzi mogu varirati, a promjene u boji (žuta, zelena) ili prisustvo krvi mogu ukazivati na infekciju ili pogoršanje KOPB-a.

  • Kratak dah:

Kratak dah je čest i ozbiljan simptom KOPB-a. Može se manifestirati tijekom napora kao poteškoća u disanju ili osjećaj da osoba ne može udahnuti dovoljno zraka. Kako bolest napreduje, kratak dah može se pojaviti i u mirovanju.

  • Piskanje:

Piskanje je zvučni simptom koji se čuje tijekom izdisaja. Ono je uzrokovano suženjem dišnih putova i otežava disanje. Piskanje se često pojačava tijekom napada pogoršanja KOPB-a.

  • Tjeskoba i umor:

Osobe s KOPB-om često doživljavaju tjeskobu, jer osjećaj nedostatka zraka može biti zastrašujući. Tjeskoba može dalje pogoršati simptome. Otežano disanje i kašalj također mogu dovesti do fizičkog umora.

  • Povećan broj upala pluća i respiratornih infekcija:

KOPB čini pluća osjetljivijima na infekcije i upale. Osobe s KOPB-om često imaju više upala pluća i akutnih egzacerbacija, koje zahtijevaju dodatno liječenje.

Važno je razumjeti da kronična opstruktivna plućna bolest nije privremena bolest i da simptomi KOPB-a obično napreduju s vremenom. To može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Pravilna dijagnoza, liječenje i promjene u načinu života (npr. prestanak pušenja) mogu pomoći u upravljanju KOPB-om i poboljšanju kvalitete života osoba koje boluju od ove bolesti. Osobe s KOPB-om trebaju redovito pratiti svoj zdravstveni status uz podršku liječnika.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.