Kronična opstruktivna bolest pluća

virtualna 20.11.2022

Teško disanje, umor, kašalj s iskašljavanjem- simptomi su koji se javljaju kada nastupi kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) od koje obolijeva oko 10 posto stanovništva. Uslijed bolesti dolazi do promjene u dišnim putovima i samim plućima što nastaje kao posljedica dugotrajnog udisanja štetnih čestica.

Pušenje- jedan od glavnih uzroka

Najčešći uzrok KOPB-a je dugotrajno aktivno ili pasivno izlaganje duhanskom dimu zbog čega su pušaći u rizičnoj skupini. Prvi znakovi bolesti obično se javljaju kod pušača starijih od 40 godina, a češće obolijevaju muškarci. Izloženost štetnim plinovima i česticama, u kombinaciji s genetskom predispozicijom i preosjetljivosti dišnih puteva također može dovesti do razvoja bolesti. Rizik za nastanak KOPB povećava i dugotrajna astma.

Simptomi KOPB-a

U početku se kašalj kod bolesnika javlja samo ujutro, a kako bolest napreduje i tijekom cijelog dana. Kod dijela bolesnika, kašalj izostaje iako se KOPB razvija. Osjećaj nedostatka zraka također je jedan od simptoma koji se pojavljuje. Prvotno prilikom napora, a kasnije i tijekom obavljanja jednostavnih aktivnosti poput oblačenja, održavanja higijene i slično. Oboljeli od KOPB-a podložni su čestim upalama pluća što dodatno otežava disanje i razlog je česte hospitalizacije. Iz svega navedenog, jasno je da kronična opstruktivna bolest pluća uzrokuje znatnije smanjenje kvalitete života.

Liječenje bolesti

Kao što je spomenuto, bolest se razvija postepeno zbog čega se dijagnoza kod velikog dijela bolesnika ne postavlja pravovremeno. Cilj liječenja je ublažiti znakove bolesti i poboljšati kvalitetu života zbog čega je važan prestanak pušenja. Time se smanjuje napredovanje bolesti. Ako se ne bolest ne prepozna i ne liječi, može dovesti do smrti. Tomu svjedoči podatak da je KOPB na trećem mjestu među uzrocima smrti u svijetu, iza bolesti srca i mozga.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.