Maja i njena “sustanarka”- multipla skleroza

virtualna 15.12.2022

Multipla skleroza (MS) je kronična upalna bolest središnjeg živčanog sustava. Javlja se u svim životnim dobima, no najčešća je između 18. i 50. godine života. Upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano deblo i kralježničku moždinu. MS utječe na svakodnevne aktivnosti. Usprkos tomu, Maja Fertalić ne gubi pozitivan duh i uz puno dobre volje i truda, uspješno se bori sa svojom „sustanarkom“.

Maja je od prvog dana dijagnoze, ozbiljno shvatila ovaj alarm koji se upalio u njenom tijelu i radila na tome da posljedice MS-a bude što manje prisutni u njezinom danu.

Pojava simptoma

“Kod mene je sve krenulo simbolično 1. travnja, ali ono što se događalo nije bila prvoaprilska šala. Prvo što sam osjećala bio je pritisak na području prsnog koša- kao čvrsti stisak ne baš drage osobe. Još prije sam osjećala neku čudnu bol u desnom ramenu pa sam pomislila da se radi o širenju te iste boli i odlučila problem rješavati masažama. No bol nije prolazila. U jeku pandemije bolesti COVID-19, odlučila sam ipak otići na hitnu i to se pokazalo kao prava odluka.

Moji simptomi od tada postaju sve gori- pojavili su se trnci koji su strujali po tijelu, gubila sam osjet i ravnotežu, sve mi je teže bilo hodati. Postalo je sasvim jasno da se radi o nečem ozbiljnom, što je potvrdila i lumbalna punkcija”, objašnjava Maja.

Terapija, tjelovježba i prehrana

Gotovo dva desetljeća Maja nastoji jesti zdravo i uravnoteženo, a nakon dijagnoze MS-a odlučila je biti još upornija.

“Kad sam došla u bolnicu jedva sam hodala i nisam imala nikakvu kontrolu nad sobom. Zahvaljujući disciplini i upornosti, danas sam gotovo na istoj razini treninga kao i prije dijagnoze. Osjećam se dobro i veselim se svakom dobrom danu. Ima i onih manje dobrih dana, ali njih „izguram“ uz divne ljude i potporu koju imam oko sebe” kaže Maja.

Pored propisane terapije, Maja naglašava da je balans pronašla u veganskoj prehrani, tjelovježbi i psihoterapiji.

Kako joj je multipla skleroza utjecala na karijeru?

Multipla skleroza je bila presudna za kraj Majine karijere u jednoj velikoj internacionalnoj firmi. Naime, za vrijeme hospitalizacije ostala je bez posla što ju je potaknulo da napravi veliki zaokret- pokretanje malog biznisa Nutty by Maja Barica.

“Želja mi je osvijestiti ljude da počnu više paziti na sebe i što unose u svoje tijelo – da imaju najbolju opciju nadohvat ruke”, zaključila je.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.