Anđa Marić o životu s multiplom sklerozom

virtualna 29.05.2024

U našim Dobrim pričama ugostili smo talentiranu pjevačicu i spisateljicu Anđu Marić. Prije deset godina, Anđi je dijagnosticirana multipla skleroza, ali to ju nije pokolebalo. U suštini, njezina priča govori o snazi suočavanja s izazovima te je primjer kako pozitivan stav i pristup mogu imati iznimno velik utjecaj. Odlazak u Meksiko bez asistencije, okupljanje grupe Flare, objava knjige „Moja revolucija u 365 dana“, sve su to Anđine velike pobjede u posljednje vrijeme.

Kako je Anđa Marić počela dizati svijest o MS-u

„Nisam htjela biti „poster girl“ za multiplu sklerozu, ali kad sam već to postala, onda sam to počela ponosno nositi. Nadahnule su me brojne osobe koje su preboljele nešto nemoguće i zadnjih par godina sam putovala po svijetu i tražila te ljude da ih upoznam i da si mogu reći ‘ako može ona u Brazilu, mogu i ja’. I drago mi je da danas mogu biti svjetlo na kraju tunela za nekoga“, rekla nam je Anđa.

Liječničke prognoze nisu bile pozitivne. Govorili su joj da će ostatak života provesti u invalidskim kolicima.

„Bila sam ogorčena i pomislila-kako se osuđuju? Cijeli život sam bila sportašica, zdravo se hranila… Međutim, liječnici su rekli to što jesu, a ja sam u sebi ponavljala ‘ne znaju oni tko sam ja’“, priča nam pjevačica.

Prihvaćanje bolesti

A onda je uslijedio proces prihvaćanja bolesti:

„Nekoliko godina to je uključivalo plakanje svako malo, sažaljenje, puno bijesa, ljutnje, frustracije i deranja. A potom, puno terapije. Smatram da je bitno za osobu koja dobije neku dijagnozu da o tome porazgovara s psihologom. To je zaista veliki teret i nije u redu da tvoja leđa pucaju-metaforički rečeno. Pogotovo, kada postoji netko tko ti može pomoći“.

Gledajući unazad, pjevačica tvrdi:

„Puno više volim samu sebe i imam puno ljepši život nego prije. Možda ne mogu nositi štikle, ali nije mi zato pala kruna s glave. Imam zaista velik i lijep život, a to što hodam malo čudno sa štapom- nema veze!“.

Za kraj nam je otkrila kako zadržava pozitivan stav.

„Non stop treningom. Rad na sebi je kao pranje zubi ili kao svakodnevna duševna higijena. Ja to zovem „misli za tuširanje“. Dakle, ja se moram svako jutro, otuširati pozitivnim mislima i odrediti u kojem tonu ide moj dan. To je nešto što ti hotimično izabereš. To je sve trening i ja to radim svakodnevno. Ljudi mi kažu ‘lijepo si to riješila‘. Ništa ja nisam riješila, ja svaki dan rješavam da budem O.K i idem glavu iznad vode“, zaključuje Anđa Marić.

Povodom Svjetskog dana multiple skleroze pozivamo vas i da o ovom kompleksnjoj bolesti doznate više iz videa s neurologom Ivanom Adamecom koji detaljno objašnjava simptome i izazove MS-a i dijagnozu te proces liječenja.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.