Smisao života

virtualna 20.06.2022

Možemo li znati koji je smisao života?

Smisao života većina nas propitkuje i traži većinu života. Za početak se odmah ograđujemo i utvrđujemo kako niti ovdje nećemo otkriti recept za smislen život. No, svakako ćemo te potaknuti da razmisliš o stvarima i osobama koje daju smisao tvom!

1. Upoznavanje sebe

Jednostavna vježba da se prisjetimo smisla jest prisjetiti se tko smo sve mi. Neki od nas su roditelji, neki djeca, dio su zaposlenici, a dio studenti. Neki su partneri, neki su supružnici. Dio djeluje za dobrobit zajednice, a dio za dobrobit neke tvrtke.

Zapiši na papir koje sve uloge obavljaš u svojoj svakodnevici i dobit ćeš dobar pregled u kojim odnosima i aktivnostima leži tvoj smisao. Podsjećamo, naše životne uloge, pa s njima i naš smisao, možemo mijenjati ako nam trenutne više ne odgovaraju.

2. Upoznavanje osjećaja

Našim tijelom teče pet osnovnih osjećaja: sreća, tuga, strah, ljutnja i gađenje. Sve ostale emocije (npr. ljubomora, krivnja, uzbuđenje, ljubav) spoj su i nadogradnja ovih osnovnih. Zdrava osoba osjeća sve osnovne i složene emocije, makar neke nisu ugodne za prolaziti kroz njih.

Osvijestite osjećaje kroz koje prolazite. Ako su takozvane neugodne češće od onih koje percipirate ugodnima, možda je vrijeme za razgovor sa stručnjakom za mentalno zdravlje.

3. Zahvalnost za male stvari

Navika koja ne oduzima previše vremena, a puno toga osvještava jest „brojanje blagoslova“. Jednom kada upadnemo u rutinu, postajemo nesvjesni svega dobroga u našim životima. Pogotovo ako se okružimo osobama usmjerenima na negativno, koje nas lako povuku za sobom u dubine besmisla.

Svaku večer zapiši tri do pet stvari na kojima si zahvalan u tom danu. Neka to budu i stvari koje lako previdimo – netko nam je pripremio ukusan obrok, netko nas je pustio u prometnoj gužvi, netko nam je rekao da smo im važni. Vidjet ćeš kako u svakom danu možemo pronaći smisao, na više polja nego što se čini na prvi pogled.

4. Gašenje autopilota

Većina nas svoje dane prolazi na autopilotu. Nesvjesno odrađujemo zadatke, jurimo s jednog mjesta na drugo, jedemo kada i što stignemo, na pitanje kako smo najčešće odgovaramo s ‘u gužvi’. Ubrzan tempo života većina ljudi koja radi puno radno vrijeme u velikom gradu ne može promijeniti.

Ono što možemo napraviti je odvojiti po nekoliko minuta nekoliko puta u danu za vraćanje u sadašnji trenutak. Dok zagrijavate vodu za kavu, hodate prema trgovini ili perete suđe, pokušajte svim osjetilima osvijestiti taj trenutak. Tako ćete se „resetirati“ i povećati kapacitet za užurbanu svakodnevicu.

5. Inspirirajte se

Svima su nam poznati slučajevi osoba koje imaju teži život od nas, ali izgledaju zadovoljnije i sretnije od nas. I obrnuto, zavidni smo nekim ljudima na njihovom životu, ali isti ti se često žale na različite aspekte svog života, djeluju depresivno i anksiozno.

Nađite svoj smisao života!

Upravo u našoj Virtualnoj ordinaciji za dobre priče donosimo iskustva osoba koji su se susreli s objektivno traumatičnim iskustvima, nakon kojih su odlučili učiniti nešto dobro za sebe i svoju okolinu. Inspirirajte se njihovim pričama, a podsjećamo i kako se evolucija bazira na prilagodljivosti i opstanku najprilagodljivijih, a ne najjačih. Životom je stoga važno kročiti otvoreno i spremno na prilagodbu stalnim promjenama u našoj okolini.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.