Rak dojke: Prva pomoć onkološkim bolesnicama

virtualna 15.10.2023

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva, počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Najčešće se javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali znatno rjeđe nego žene. Naime, kod muškog spola zabilježen je jedan posto od ukupnog broja slučajeva.

 

Rak dojke-rizični čimbenici i nasljednost

Uzrok nastanka raka dojke je uglavnom nepoznat, a iz raznih studija se da iščitati da postoji više rizičnih čimbenika. Najznačajniji su;

  • Dob
  • Menopauza nakon 50-te godine života
  • Nerađanje ili rađanje poslije 30-te godine života
  • Prethodna bolest dojke
  • Prva menstruacija prije 12-te godine života
  • Pojavnost raka dojke/ili jajnika kod bližih srodnika

Pretilost, povećana konzumacija alkohola, izloženost zračenju, pušenje i nezdrava prehrana-životne su navike uz koje je također vezan povećan rizik za rak dojke. Između 5-10% svih karcinoma dojke su nasljedni, a jedan dio njih je nosilac genske mutacije. Zbog toga su iznimno važni redoviti pregledi koji uključuju samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled.

Ako se rak dojke otkrije u ranom stadiju, šanse za izlječenje su puno veće! Ipak, suočavanje s dijagnozom može izazvati niz osjećaja – iznenađenje, tugu, strah, ljutnju.. Dodatno se može javiti osjećaj besmisla, izgubljenosti, nesigurnosti kako krenuti u liječenju. Stoga je ključno osigurati cjelovitu skrb, koja uključuje podršku mentalnom zdravlju pacijentica koje imaju rak dojke. Pružanje informacija, osnaživanje, psihološka podrška i dostupnost stručnjaka za mentalno zdravlje mogu biti od pomoći.

Sve Za Nju

Tri žene koje su prošle kroz rak dojke, odlučile su stoga 2008. godine pokrenuti udrugu koja bi pružala informacije, podršku i smještaj ženama koje se nađu u sličnoj situaciji. Danas, gotovo 15 godina kasnije, tu udrugu poznajemo kao centar koji pruža informacijsku, psihološku, nutricionističku i medicinsku podršku onkološkim bolesnicima i članovima njihove obitelji – Sve Za Nju.

Prošle godine, ugostili smo psihologinju Maju Erceg Tušek koja je ispričala našoj Ivi Kantolić o povijesti Udruge i aktualnim projektima.

Rak dojke i traženje pomoći

Zanimljivo, nerijetko su članovi obitelji onkoloških bolesnika ti koji se prvi obrate za pomoć. Naime, dio bolesnika se srami zatražiti pomoć. Obično smatraju da već ionako „previše gnjave“ svoju obitelj. S druge strane, neki se trude ostati snažni i ustrajni kako ne bi dodatno uplašili ljude u svojoj blizini.

Za sve koji (još) nisu spremni javiti se u Udrugu, stvorena je internetska stranica Psihoonkologija.  Tamo se nalaze savjeti stručnjaka kojima mogu pristupiti anonimno kada im je to potrebno.

Sve Za Nju savjet

Iz Udruge poručuju kako je sasvim u redu teško se nositi sa svim izazovima koje donosi ova teška dijagnoza. Svaki bolesnik ima svoj put liječenja i to je u redu, ali važno je uvijek imati na umu kako ne moraju njime sami prolaziti.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.