Metabolizam: Mitovi i istine

virtualna 03.03.2022

Često govorimo o metabolizmu, brzom ili sporom, dobrom ili lošem. No što je zapravo metabolizam?

Metabolizam podrazumijeva sve procese koji se događaju u tijelu tijekom mirovanja ili aktivnosti. Za obavljanje tih procesa potrebna je energija, koju uglavnom unosimo hranom. Odnos između unosa i potrošnje energije doprinosi porastu ili smanjenju tjelesne težine. Razina metabolizma svake osobe može varirati ovisno o različitim čimbenicima, kao što su spol, dob, genetika, mišićna masa, prehrana, razina tjelesne aktivnosti i hormonska ravnoteža.

Naš dr. Nikola pojašnjava možemo li nešto napraviti da ga ubrzamo ili promijenimo, poslušajte!

Istine i mitovi

“Imam loš metabolizam” 

Iako je metabolizam svakog od nas pod utjecajem nasljeđene genetske predispozicije, ipak se tijekom života bazalni metabolizam može mijenjati. Bazalni metabolizam je minimalna količina potrebne energije za dnevno održavanje organizma u stanju mirovanja. Tu minimalnu količinu energije možemo povećati tjelesnom aktivnošću. Osim što potrošnjom energije stvaramo novu energiju, povećava se i udio mišićne mase, a mišići su metabolički vrlo aktivni.

“Đumbir i čili papričice ubrzavaju metabolizam”

Nažalost, ne postoji hrana koja će napraviti značajnu razliku u metabolizmu pojedinca. Neka istraživanja ukazuju na kratkoročan porast metaboličke razine, poput zelenog čaja i čili papričica, to ipak nije značajna niti održiva promjena bazalnog metabolizma. To ne znači da ne trebate konzumirati ove namirnice. Dapače, za zdrav metabolizam izrazito je bitna raznovrsna i uravnotežena prehrana, kao i redovita hidracija koja je ključna za normalnu funkciju svih stanica u organizmu.

“Preskakanje obroka ga također ubrzava”

Iako prekomjeran unos hrane vodi gomilanju kilograma, preskakanje obroka neće voditi smanjenju kilograma. Iskustvo generacija prije nas naučilo je naša tijela da u situacijama minimalnog kaloričnog unosa aktivira poseban način rada. Tada se prilagodi manjem unosu hrane i te manje količine koristi za svakodnevne aktivnosti, a kada se taj kalorijski unos ponovno poveća, rezultirat će povećanjem tjelesne težine.

PITAJTE NAŠE STRUČNJAKE

Imate pitanje?

U 2022. godini pristiglo nam je 227 Vaših upita. Slušamo Vas!

Pitajte naše stručnjake
Virtualna ordinacija

Suradne ustanove

Copyright © Dedal Komunikacije d.o.o. Sva prava pridržana.